Turska će kupiti ruske avione umesto američkih?

Organi odgovorni za nabavku oružja zatražili su od sekretarijata vojne industrije i drugih institucija da ocene ruski predlog

Turske vlasti razmatraju ruski predlog za kupovinu višenamenskih lovaca Su-35, javio je list Jeni safak, pozivajući se na vojni izvor.

Kako je ranije izjavio direktor državne korporacije „Rosteh“ Sergej Čemezov — Moskva je spremna da proda Ankari avione Su-35 ukoliko bude bilo odgovarajuće želje. Turski lider Redžep Tajip Erdogan je sa svoje strane saopštio da će Ankara preduzeti mere u slučaju da Sjedinjene Američke Države odbiju da joj prodaju najnovije lovce F-35 i da će takvu opremu potražiti na drugom mestu.

List navodi da su turski organi odgovorni za nabavku oružja zatražili od sekretarijata vojne industrije, komande turskih vazduhoplovnih snaga i drugih zainteresovanih institucija da ocene ruski predlog. Ako on dobije pozitivne kritike, biće započeti pregovori sa Rusijom o ovom pitanju. Ankara još uvek nije dala zvaničan komentar o mogućoj kupovini Su-35.

Sjedinjene Američke Države prethodno su isključile Tursku iz programa F-35, nakon početka isporuka ruskih sistema za protivraketnu odbranu S-400 toj zemlji.

Ugovor za nabavku četiri diviziona S-400 vredan je 2,5 milijarde dolara i zaključen je 2017. godine. Turska će deo isporuke S-400 platiti sama, a deo na račun ruskog kredita. Vašington je zahtevao da Turska odustane od ruskih sistema i da umesto njih nabavi američke sisteme „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja ili poništavanja prodaje Turskoj najnovijih turskih lovaca F-35, ali je Turska odbila da učini ustupke.

„Međutim, nakon samita lidera G20 u Osaki, situacija između Vašington i Ankare postala je manje napeta“, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

 

Izvor Sputnjik, 12. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u