Vukosavljević pisao Vatikanu: Sprečite provokacije poput mise u Novom Brdu

Ministar kulture Vladan Vukosavljević reagovao je na nedavno služenje mise u Novom Brdu i pozvao Vatikan da spreči dalje provokacije

Ministar kulture Vladan Vukosavljević predao je Papskom nuncijatu u Beogradu pismo namenjeno predsedniku Papskog saveta za kulturu, kardinalu Đanfranku Ravasiju, povodom toga što su albanski biskupi nedavno služili misu na ostacima pravoslavne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu na Kosovu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture i informisanja, Vukosavljević je u pismu pozvao kardinala Ravasija da pokrene inicijativu i preduzme korake kako „albanski katolički kler na teritoriji samoproglašene države Kosovo ne bi na ovaj način nepotrebno provocirao napetost i skrnavio verske i kulturno-istorijske spomenike srpskog naroda“.

Navodeći da Srbija i Vatikan neguju „naglašeno dobru saradnju“, ministar je podsetio kardinala da je u 14. i 15. veku postojala crkva „Santa Maria del Monte Nuovo“ za zapadne vernike čiji ostaci i danas stoje na novobrdskim iskopinama i dodao da bi albanski vernici mogli da urede taj lokalitet i koriste ga po želji.

„Bogata tradicija hrišćanske kulture na Balkanu i u Srbiji može i treba da omogući i katoličkim i pravoslavnim vernicima da dostojanstveno obavljaju svoje obrede u sakralnim objektima koji predstavljaju izraz njihove vere i kulturnog nasleđa“, naveo je ministar u pismu.

 

Naslovna fotografija: Eparhija raško-prizrenska

 

Izvor Beta/N1, 12. avgust 2019.

Pratite nas na YouTube-u