Fajnenšel tajms svrstao Srbiju na prvo mesto po broju stranih direktnih investicija

Prema najnovijoj rang-listi za 2019. godinu, koju objavljuje ovaj list, Srbija se nalazi na njenom čelu sa indeksom od 11,92 poena

Srbija je na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija, objavio je ugledni britanski Fajnenšel tajms.

Prema najnovijoj rang-listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis Fajnenšel tajms (FT), Srbija je na čelu rang-liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Naša zemlja privukla je, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 više nego 2017. godine, što je rast za gotovo jednu trećinu.

„Srbija sa ocenom 11,92 privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine“, navodi se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

Srbija je, kako se dodaje, preuzela od Mozambika lidersku poziciju po vrednosti indeksa i popela se za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu. Vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama su industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54 odsto) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

U studiji se ističe da je Srbija sa rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocene. Na drugom mestu, iza Srbije, nalazi se Crna Gora sa indeksom 11,49 poena.

Interesantno je pomenuti da je Srbija po grinfild stranim direktnim investicijama ostavila „za petama“ ekonomije kao što su Singapur, Jermenija, Letonija, Bugarska, UAE, Mađarska, Rumunija, Irska, Poljska, Velika Britanija, Hong Kong….

Premijerka Ana Brnabić rekla je za Tanjug da je odluka Fajnenšel tajmsa rezultat sprovedenih reformi i potvrda da je Srbija potpuno drugačija zemlja od one koju je ova vlada zatekla 2012. godine.

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u