Navršilo se 16 godina od ubistva srpskih dečaka u Goraždevcu, pravde nema

Pre tačno 16 godina ubijeni su dečaci Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), rafalom iz automatskog oružja, dok su se kupali u Bistrici

Šesnaest godina od tragedije u Goraždevcu, kada su nepoznate osobe iz automatskog oružja pucale na grupu od oko 50 dece i mladih dok su se kupala na Bistrici, navršava se danas.

Pre tačno 16 godina ubijeni su dečaci Ivan Jovović (19) i Pantelija Dakić (12), rafalom iz automatskog oružja, dok su se kupali u seoskoj reci Bistrici, a teško je ranjeno još četvoro dece. Ranjeni su Bogdan Bukumirić (14), Đorđe Ugrenović (20), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Za taj zločin još niko nije odgovarao, a Euleks je usled nedostatka dokaza zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK. Roditelji ubijene dece razočarani su što počinioci tog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde, iako su, kako tvrde, poznati. Ni nagrada od milion evra nije pomogla da se ubice pronađu.

Predsednik Kosova Hašim Tači položio je 2016. godine, prvi put, cveće na spomenik ubijenim dečacima, i tada je rekao da se zaklinje da se nikada više neće ponoviti takvi zločini. Tači je takođe obećao da će raditi na tome da se svaki zločin rasvetli i kazni, ali i da se utvrdi sudbina nestalih.

Napadači na srpsku decu koja su se kupala na reci 500 metara od centra sela nikada nisu otkriveni uprkos obećanju tadašnjeg šefa UNMIK policije da će „prevrnuti svaki komad zemlje kako bi našao ubice“, a nije pomogla ni nagrada od milion evra koju je ponudio UNMIK. UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je „nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz ‘kalašnjikova’ na grupu od oko 50 dece i mladih, većinom Srba iz goraždevačke enklave“.

Kosovska policija saslušala je 75 svedoka, među kojima su bila i ranjena deca. Pretresla je 100 kuća. Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao na Ivana i Panteliju i iz godine u godinu ponavljaju da su to rekli i Kforu.

Ubice su ostale nekažnjene i u slučaju ubistva u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva. U Starom Grackom ubijeno je 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva 12 putnika kada je dignut u vazduh autobus „Niš ekspresa“ sa putnicima koji su išli na zadušnice.

Poslednjih godina u seriji napada na povratnike u Klini i incidenata u Goraždevcu nepoznate osobe bacile su Molotovljev koktel na spomen obeležje srpskim žrtvama rata i deci stradaloj na Bistrici. A takođe su i pucale na njega. U Goraždevcu danas živi oko 700 Srba, što je trećina u odnosu na broj od pre 1999. godine.

SEĆANjE NA STRADALE
U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu u 10 časova služiće se pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću. Parastosu će prisustvovati pomoćnik direktora Kancelarija za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović, koji će kasnije obići grobove dečaka i položiti venac na spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju.

Godišnjica zločina biće obeležena i u Beogradu, u 12:44 sati, u spomen sobi „Kosmetske žrtve“, u organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, a prisustvovaće pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i ministar prosvete Mladen Šarčević.

 

Naslovna fotografija: Zoran Vlašković/KM novine

 

Izvor Mondo, 13. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u