Preminuo Gordan Mihić

U 82. godini života preminuo je proslavljeni srpski scenarista i dramski pisac, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Gordan Mihić

Proslavljeni srpski scenarista i dramski pisac Gordan Mihić preminuo je u 82. godini. Vest o Mihićevoj smrti napisala je njegova ćerka Ivana Mihić na Tviteru.

„Osećajući duboko ogroman gubitak saopštavamo vam da je u nedelju 11. avgusta 2019. godine, rano ujutru, posle iznenadne bolesti, umro najveći srpski scenarista, dramski pisac, reditelj, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, a pre svega najbolji suprug i otac – Gordan Mihić“, navela je Ivana Mihić.

Dodala je da je sahranjen u najužem krugu porodice na groblju manastira Rajinovac, uz blagoslov Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja.

BIOGRAFIJA GORDANA MIHIĆA
Gordan Mihić potiče sa sela Poplat u opštini Berkovići u Republici Srpskoj. Bio je i redovni profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, gde je predavao filmski scenario. Njegova dela su brojni scenariji za filmove i serije koji su ušli u istoriju domaće kinematografije.

Neki od njih su: „Samci“, „Kad budem mrtav i beo“, „Vrane“, „Kamiondžije“, „Čuvar plaže u zimskom periodu“, „Povratak otpisanih“, „Leptirov oblak“, Pas koji je voleo vozove“, „Mala noćna muzika“; „Došlo doba da se ljubav proba“, „Balkan ekspres“, „Jaguarov skok“, „Varljivo leto ’68“, „Sivi dom“, „Dom za vešanje“, „Zaboravljeni“, „Tango argentino“, „Otvorena vrata“, „Gore dole“, „Crna mačka beli mačor“, „Ona voli Zvezdu“, „Vojna akademija“, „Nemanjići“…

Za svoja dela dobio je priznanja i nagrade. Četiri puta je osvojio Prvu nagradu za scenario na festivalu filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji. Takođe, dobitnik je Zlatne arene na festivalu u Puli i Kristalne prizme za sveukupan doprinos domaćem filmu. Bio je suprug glumice Vere Čukić i otac Ivane Mihić.

 

Naslovna fotografija: Marko Đoković/RAS Srbija

 

Izvor RTS, 12. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u