Hodžaj: Crkve sa Kosova pripadaju Kosovu; ministarstvo kulture odgovara

„Crkve, džamije i druge zgrade kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa pripadaju Kosovu i njegovim građanima“, izjavio je Hodžaj

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj istakao je povodom regaovanja vlasti u Beogradu zbog služenja mise u pravoslavnoj crkvi u Novom Brdu, da Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje.

„Opsesija Srbije da prisvaja sve, uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika svojim igrama prema Albancima često je uključivala ljude nauke, manipulišući činjenicama. Nema sumnje da se u 14. i 15. veku, kada datira crkva u Novom Brdu, nismo bavili stvorenim narodima, pa je prisvajanje (crkve) kao srpske, smešno“, napisao je Hodžaj, reagujući na izjave srpskog ministra kulture Vladana Vukosavljevića, koji je misu u crkvi u Novom Brdu, nazvao provokacijom.

„Crkve, džamije i druge zgrade kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa pripadaju Kosovu i njegovim građanima. Danas je politizacija kulture, nauke, istorije smešna i apsurdna igra Srbije. Kosovo je završena činjenica“, napisao je Hodžaj.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 14. avgust 2019.

MINISTARSTVO KULTURE ODGOVORILO HODžAJU
Ministarstvo kulture i informisanja oglasilo se danas povodom izjave Envera Hodžaja, potpredsednika takozvane „kosovske vlade“ u ostavci, koji je rekao da „Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje“.

Ministarstvo poručuje da bi Hodžaj trebalo da u sebi pronađe snagu da pogleda istini u oči i obavesti se o činjenicama u brojnim domaćim i međunarodnim naučnim i stručnim izvorima.

„U monografiji ’Crkva Sv. Nikole – Katedrala Novog Brda‘, eminentnih arheologa Marka Popovića i Igora Bjelića (koji su na Unesko projektu bili angažovani u svojstvu naučnog i konzervatorskog savetnika), objavljenoj 2018. godine u izdanju Zavoda za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije, dati su rezultati istraživanja izvršenih 2015. i 2016. godine na ovom terenu i jasno su dokazani poreklo i stil ovog hrama“, navodi Ministarstvo.

Ponovićemo, kako se ističe u saopštenju, ono što tvrde i svi drugi autoritativni istorijski i stručni nalazi, a to je činjenica da se radi o ostacima pravoslavne katedralne crkve Svetog Nikole u Novom Brdu.

„Prištinske vlasti“ trebalo bi da se pozabave istraživanjem, definisanjem i afirmacijom albanskog materijalnog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji i želimo im svaki uspeh u tom izazovnom poduhvatu. Svoj stav o srpskom kulturnom nasleđu, pored brojnih ostalih rušilačkih poteza, čitavom svetu su pokazali i 2004. godine, kaže se u saopštenju.

Naglašava se da raskošna srpska spomenička baština na Kosovu i Metohiji sjaji kroz vekove i ponos je evropske i svetske kulture i to će zauvek biti.

Ministarstvo kulture i informisanja u dilemi je – da li da pozove Hodžaja da se uzdrži od izgovaranja besmislica i neistina, ili da ga ohrabri da to čini i dalje, kako bi svetsku javnost detaljno upoznao sa agresivnim pokušajima otimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od strane takozvanih „prištinskih vlasti“. Ostavljamo Hodžaju da se sam opredeli za jednu od ove dve perspektive, zaključuje se u saopštenju.

 

Izvor Sputnjik, 14. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u