Polemika Servera i Dačića: Ko je najveći neprijatelj Srba, ko treba da zadobije poverenje

„Srbi neće imati veće neprijatelje od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i njegove državne sekretarke“, rekao je Dačić

Milošević je veći neprijatelj Srbije od Olbrajtove i Klintona, ističe američki analitičar i albanski lobista Danijel Server povodom izjave ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Srbi neće imati veće neprijatelje od bivšeg predsednika SAD i bivše američke državne sekretarke.

„Milošević zaslužuje “titulu“ najvećeg neprijatelja Srbije“, rekao je Server za list Danas i dodao da su upravo Klinton i Olbrajtova pomogli Srbiji da ga se Srbija otarasi i dali joj šansu da postane evropska demokratija.

A povodom Dačićeve konstatacije da Server, koji ga je kritikovao zbog najave da će pozvati Srbe u SAD da glasaju za Trampa na predsedničkim izborima, želi da pravo koje uživaju Albanci u SAD suspenduje Srbima koji tamo žive, Server je rekao:

„Dačić očajnički želi da prikrije svoju sopstvenu grešku koju je napravio nagovestivši da će se srpska vlada umešati u američke izbore, u korist Trampa, naravno da Srbi u Americi imaju svako pravo da glasaju za koga žele“.

„Kako su se demokrate u eri dinastije Klinton ponašale prema našem narodu, dobro smo na svojoj koži osetili 1999. Oni su izabrali da im Srbija bude neprijatelj, a ne mi“, rekao je Dačić za Novosti.

DAČIĆ: DEMOKRATE MORAJU DA PRIDOBIJU POVRENjE SRBA U SAD
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbi imaju pravo da biraju za koga će da glasaju na američkim izborima i dodao da će demokrate morati da povedu računa hoće li na narednim izborima da pridobiju povrenje Srba.

Dačić je to rekao povodom reagovanja američkih političara iz redova demokrata na njegovu izjavu o tome kako bi Srbi trebalo da materijalizuju svoju podršku američkom predsedniku Donaldu Trampu.

„Srbi imaju pravo da biraju onoga za koga misle da će raditi u njihovom interesu. S druge strane, svaki političar vodi računa o tome da li će biti izabran i sada će demokrate morati da povedu računa hoće li da pridobiju poverenje Srba“, rekao je Dačić za TV Pink.

Dodaje i da je većina Srba na prethodnim izborima glasala za Trampa zbog negativnog osećaja koji naši ljudi imaju prema demokratama i Bilu Klintonu zbog dešavanja iz 1999. godine. „Kažu da je moja izjava loša jer ja pravim neprijatelja. Srbi neće imati veće neprijatelje od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i njegove državne sekretarke“, rekao je Dačić.

Dačić je kazao da su neke od izjava Klintona, poput one da „Srbi ne samo da su krvi za Prvi svetski rat, već bez njih ne bi bilo ni holokausta“, u svojoj knjizi je napisao da je u Oluji navijao za Hrvate, a za vreme ratnih sukoba u Jugoslaviji bio je jedan od onih koji je govorio laži da su Srbi izvršili masakr nad civilima.

„I sada bi trebalo ja za njih da glasam? Pa nikada. Srbi imaju pravo da biraju za koga misle da će raditi u njihovom interesu“, rekao je Dačić. Primetio je i da albanska dijaspora ima veći uticaj u SAD, zato što srpska dijaspora nije dobro organizovana, te da je to bio još jedan od povoda njegove izjave.

Trampova administracija, podseća Dačić, promenila je način gledanja na situaciju na KiM, dok je, kaže, prethodna administracija gledala Kosovo kao „svoje čedo“, a sadašnja se zalaže za kompromisno rešenje. Kazao je da u Americi oko pola miliona Srba ima pravo glasa.

 

Naslovna fotografija: Tanjug

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 14. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u