Zaev: Neću dopustiti da kriminalci, sujetan novinar i „peder“ obore vladu

Pritom je dodao da ne razmišlja o ostavci ili prevremenim izborima, nakon što je to, zbog slučaja „Reket“, zatražila opozicija

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, u prvom obraćanju medijima posle objavljivanja slučaja „Reket“, rekao je da neće dopustiti da „nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i p…r, obore vladu“ u toj zemlji, prenosi portal a1on.

„Svakako neću dozvoliti da nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i, nek mi oprosti LGBT zajednica, jedan p…r, obore ovu vladu“ naglasio je Zaev. Kako je kazao, špekulacije idu dotle da neko pokušava i njega da umeša i napomenuo da je on Zoran Zaev koji je došao na vlast zahvaljujući glasu naroda, boreći se za slobodu, demokratiju, pravnu državu i normalnu zemlju.

„Ja sam borac i nastaviću da se borim za ovo do kraja“, istakao je premijer.

On je naveo da treba svako da odgovora za koga se utvrdi da je umešan u ovaj slučaj, da je prekršio zakon i da ne postoje političke kalkulacije. Zaev je poručio da ne razmišlja o ostavci ili prevremenim parlamentarnim izborima, nakon što je to, zbog slučaja „Reket“, zatražila opozicija.

„Nemam nameru da razmišljam ni o ostavci ni o prevremenim parlamentarnim izborima, jer na čelu ove vlade stoji čovek koji je prijavio slučaj Reket“, izjavio je sinoć Zaev, prenosi portal Plusinfo. On je dodao da će biti održani redovni izbori.

Pre dve nedelje je i tužilac skopskog tužilaštva Vilma Ruskoska potvrdila da je upravo makedonski premijer Zaev prijavio optužene u slučaju „Reket“ za iznudu novca od skopskog biznismena Jordana Kamčeva, u zamenu za oslobađanje od pritvora.

„Izbori mogu da budu u oktobru, ako to nekome znači uspeh za prevremene izbore. Ali, nakon velikih političkih odluka, nakon svih reforma koje smo pokrenuli, proces pristupanja u NATO i početka pregovora sa EU, odličnih ekonomskih parametara, treba da pružimo šansu državi“, naglasio je Zaev.

On je ponovio da mora da se pruži prilika rastu ekonomskog standarda i to ne sme da se uništi preko, kako je rekao, nečije želje da se ide na prevremene izbore. U slučaju „Reket“ koje je pokrenulo skopsko tužilaštvo, optužen je makedonski šoumen Bojan Jovanovski – Boki 13 za iznudu više od milion evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora.

Jovanovski je obećao Kamčevu da će srediti sa šeficom Specijalnog tužilaštva Katicom Janevom da bude oslobođen od pritvora, meru koju prema aktuelnom ustrojstvu tog tužilaštva može da odobri samo Janeva. U telefonskim razgovorima između Jovanovskog i Kamčevog, koji je objavio italijanski list La Veritas, čuje se i glas Janeve koja se obraća Kamčevu rečima „da ne brine i da će sve biti ok“.

IZVINIO SE LGBTI ZAJEDNICI
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev uputio je izvinjenje LGBTI zajednici nakon njegove izjave „da neće dozvoliti da nekoliko kriminalaca, jedan sujetni novinar i p…r, obore vladu“ u toj zemlji. Na svom Tviter nalogu nakon te izjave Zaev je napisao da LGBTI zajednica ima njegovo veliko poštovanje.

„Zato, pre da upotrebim reč „p…r“ uputio sam izvinjenje. Tu reč sam upotrebio da bih opisao karakternu osobinu, a ne da označim seksualnu opredeljenost. Izvinjavam se LGBTI osobama. Boriću se za njihova prava, kao i do sada“, napisao je Zaev na Tviteru.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 14. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u