SAD „duboko zabrinute“ zbog kretanja kineskih snaga kod Hongkonga

Američki predsednik Donald Tramp pozvao je na smirenost zbog sukoba demonstranata i vlasti u toj bivšoj britanskoj koloniji

SAD su „duboko zabrinute” zbog kretanja kineskih vojnih i policijskih formacija duž administrativne linije između Kine s Hongkongom, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Kako je preneo Rojters, Stejt department smatra da „trajno nagrizanje autonomije” Hongkonga dovodi u opasnost povlašćeni trgovinski status koji ta teritorija uživa prema američkom zakonu u razmeni sa SAD.

Američki predsednik Donald Tramp je u utorak izjavio da ima informacije bezbednosnih službi, prema kojima je Kina poslala trupe prema granici sa Hongkongom i pozvao na smirenost zbog sukoba demonstranata i vlasti u toj bivšoj britanskoj koloniji, prenosi Tanjug.

Takođe, kako javlja britanska agencija, nije jasno da li je Tramp u utorak govorio o novim kineskim aktivnostima ili o prethodnim navodima medija, podsećajući da je kineski državni medij Global tajms ove nedelje objavio da kineska policija izvodi vežbe u gradu Šenžen, u blizini Hongkonga.

 

Izvor Politika, 14. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u