Afera „Reket“ drma Severnu Makedoniju, za političare „ne postoje dokazi“

Iz izvora bliskih Ruskovskoj (šefica Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju) saznajemo da za političare još ne postoje dokazi

Čini se da u istoriji šou-biznisa nijedna afera nije tako ozbiljno potresla državu kao što je slučaj „Reket”, koji je postao poznat i van granica Balkana. Kao glavni akter obeležen je Bojan Jovanovski, šoumen iz Skoplja, poznat kao Boki 13. Njemu je Krivični sud iz Skoplja produžio istražni pritvor na još 30 dana, a i pored toga pojedini mediji prenose njegove izjave iz zatvora – uključujući i one da zna tajne političara, pa i samog premijera Zorana Zaeva, kakvim se sve inkriminisanim radnjama bave, kao i da se sve to skriva u raznim fiokama sveta pod kontrolom njegove majke.

Koliko su premijera Zaeva uznemirila ovakve poruke, naročito ako se ima u vidu da zbog slučaja „Reket” opozicija gura pad vlade i zahteva vanredne parlamentarne izbore, govori sam stil njegove izjave o ovom slučaju. Naime, koristeći neprimeren rečnik, Zaev je izjavio: „Nećemo da dozvolimo da nekoliko kriminalaca, jedan sujetan novinar i jedan pe… sruše ovu vladu.” On se izvinio LGBT populaciji, budući da je, kako je naglasio, želeo da istakne karakterna, a ne seksualna opredeljenja pojedinca. No ni to izvinjenje nije zaustavilo lavinu kritika na Zaevljev govor. I novinarska udruženja i nevladine organizacije su osudile takav govor premijera, pa je interesovanja za „Reket” ostalo u drugom planu. I opoziciona partija VMRO-DPMNE je naglasili da novinari koji pišu o skandaloznom kriminalu Zaeva i kartelu oko njega nisu sujetni već je to glas naroda i da ne smeju da podlegnu pritiscima i pretnjama aboliranog kriminalca.

Do kojeg je stepena predmet „Reket” uzdrmao državu, može se zaključiti i iz obraćanja predsednika Steva Pendarovskog naciji. On je tada rekao: „Svedoci smo jedne ogromne kriminalne afere koja trese temelje važnih državnih institucija i dovodi je u pitanje poverenje građana u političare i državu.” Stoga je Pendarovski zatražio hitno rešavanje ovog slučaja i izrazio razočaranje što su pojedinci iz tužilaštva koristili godišnji odmor, aludirajući na Vilmu Ruskovsku, koja je šefica Tužilaštva za organizovanog kriminala i korupcije, a ujedno i vodi predmet „Reket”.

Kako smo uspeli da saznamo, Ruskovska se vratila sa odmora (juče se pojavila na radnom mestu), a njeno odeljenje je sve vreme radilo na slučaju i prikupljalo materijalne dokaze za sva lica uključena u aferu „Reket”. Iz izvora bliskih Ruskovskoj saznajemo da za političare još ne postoje dokazi. Kada je reč o biznismenima, „na osnovu dokaza, zasad su oni žrtve prevara i iznude”.

Ono što je posebno interesantno za javnost jeste pitanje da li je u čitavu aferu involvirana i šefica Specijalnog javnog tužilaštva, za koju se medijski spekuliše da je jedan od nosilaca glavne uloge u ucenama i reketiranju, u koju ju je svrstao Boki 13. Od odeljenja koje predvodi Ruskovska još uvek se ne može saznati da li se steže obruč oko Katice Janeve. Prema izvorima bliskih tužilaštvu, koji vodi Ruskovska, nakon saslušanja tužioca iz Specijalnog javnog suda još nema argumentovanih dokaza koji bi mogli da upute na istražne korake i prema samoj šefici SJO Katici Janevoj.

Podsetimo da je Jovanovski trebalo da biznismenu Kamčevu za osam miliona evra da izdejstvuje kod Janeve slobodu u slučaju „Imperija”, koju je trebalo da mu obezbedi šefica Specijalnog tužilaštva Janeva. Za takvu uslugu Jovanovski je dobio 1,5 miliona, što pokazuju medijski snimci plasirani iz Italije. Nakon toga je Boki 13 ubrzo i priveden, a Kamčev je 4. marta oslobođen, pišu mediji.

Dok je Ruskovska bila na odmoru, kako piše ovdašnja štampa, tužiteljka Specijalnog javnog tužilaštva Lile Stefanovska, koja vodi predmet „Imperija” protiv biznismena Kamčeva, dala je petočasovni iskaz u Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju. Ona je posvedočila da je postojalo određeno neslaganje sa njenom šeficom Janevom oko vraćanja pasoša i puštanja iz pritvora u kućni pritvor, pišu mediji u Severnoj Makedoniji.

I dok Ruskovsku pritiskaju svi, i vlast i opozicija, da što pre iznese optužnicu pred sudom, američki i francuski ambasadori u Skoplju podržavaju veoma temeljit rad Vilme Ruskovske, koja je na dobrom putu da, kako se ocenjuje, sačuva čast države, primenjujući vladavinu prava, čime će pred sud izvesti sve one koji su se sukobili sa zakonom i koji moraju odgovarati pred licem pravde, pa bili to i političari. Podsetimo, kazna za ucene i reketiranja po krivičnom zakonu Severne Makedonije iznosi do 10 godina.

Ukoliko Ruskovska dođe do određenih rezultata tokom istražnog postupka, a već ih ima, samo ih ne obelodanjuje u interesu istrage, kako smo saznali od njoj bliskih izvora, onda je sasvim izvesno da će se sačuvati ugled države i vladavine prava, što bi olakšalo da Severna Makedonija dobije u oktobru datum pristupnih pregovora i do kraja godine svi parlamenti članica NATO-a ratifikuju pristupni dokumenat da Severna Makedonije postane punopravna članica Severnoatlantske alijanse. U tom scenariju ni premijer Zoran Zaev ne bi podnosio ostavku.

 

Autor Željko Šajn

 

Naslovna fotografija: EPA/Malton Dibra

 

Izvor Politika, 16. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u