Blic: SAD sve jače lobiraju za razgraničenje, žele ga što pre

U trenucima kada se razgraničenje sve aktivnije pominje kao potencijalno rešenje, stigli su novi signali iz Vašingtona, navodi list

Administracija aktuelnog američkog predsednika Donalda Trampa, po svemu sudeći, rešena je da za njegovog mandata reši pitanje Kosova, a kako sada stoje stvari ključna reč u tom procesu je – razgraničenje.

Taj utisak se stiče ukoliko se prate izjave što Trampovih savetnika, poput Džona Boltona, koji je u više navrata o tome neskriveno govorio, zatim raznih ljudi kojima je bavljenje ovog dela Evrope u opisu radnog mesta, uključujući i samog Trampa koji je pre izvesnog vremena pisao srpskom i kosovskom predsedniku Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju, govoreći o konačnom sporazumu.

Sve glasnije se govori i o rokovima, a oni se, barem kada je reč a Americi, pre svega tiču njihovih predsedničkih izbora zakazanih za novembar 2020. godine. U skladu s tim, očekivanja u Trampovoj administracije idu u smeru toga da konačan sporazum bude postignut do sledećeg leta.

I diplomatski izvori Blica navode da je razgraničenje, za koje se smatralo da je odbačeno nakon negativnog stava Berlina, i dalje u igri.

– SAD još nisu odustale, nisu se povukle iz dijaloga Beograda i Prištine, a niko od njih još nije rekao da je razgraničenje završena priča. Naprotiv. Jednostavno, vide situaciju, vide da pomaka nema, i zainteresovani su da se ona konačno razreši. EU ne izbacuju iz igre, ali joj nisu ni potpuno prepustili celu stvar – priča izvor Blica, uz opasku da bi i za aktuelnu administraciju bilo dobor da se sukob koji traje više gotovo tri decenije konačno reši.

Kako dodaje, Trampu odgovara da u tome ima ulogu, tim pre što se priprema za predstojeće predsedničke izbore u SAD, pa bi mu išlo u prilog kada bi se pitanje sledeće godine rešilo, što se poklapa sa kampanjom.

MONTGOMERI: RAZGRANIČENjE DA, UZ JAKE USLOVE
Još jedna američki zvaničnik, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri, dao je u izjavi Blicu podršku razgraničenju.

– Moje gledište je da rešenje uključuje neka prilagođavanja granice u kombinaciji sa vrlo jakim uslovima za buduće odnose. To može uključivati šengenski tretman, zaštitu istorijskih i verskih lokaliteta i tako dalje. To će biti moguće samo uz snažnu podršku EU i SAD. Iskreno, to je nedostajalo. Jedini način na koji bi Srbi ili kosovski Albanci ikada pristali na tako nešto jeste snažni pritisak zapadnih zemalja u kombinaciji sa neraskidivom odlučnošću Zapada da izvrši takav sporazum – rekao je on.

NOVI SIGNALI IZ VAŠINGTONA
U trenucima kada se razgraničenje sve aktivnije pominje kao potencijalno rešenje, stigli su novi signali iz Vašingtona. Naime, nije nepoznanica da se republikanci, kojima pripada i sam Tramp, ne protive ideji razgraničenja. Naprotiv – upravo su je oni i stavili na sto.

Međutim, ovih dana korekcija granica ili razgraničenje kao potencijalno rešenje pominje i u redovima demokrata. I to jeste iznenađenje, jer su se, barem javno, predstavnici tabora demokrata i njihovi simpatizeri držali stare politike SAD prema Kosovu – nezavisno Kosovo u onom obliku u kome je tu nezavnosti jednostrano proglasilo 2008. godine.

Ideju razgraničenja pre nekoliko dana podržao je i Čarls Kapčan, član američkog Saveta za spoljne poslove i profesor Džordžtaun Univerziteta, koji je inače bio direktor za evropska pitanja u Savetu za nacionalnu bezbednost (NCA) u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame. Dakle, u redovima demokrata.

Upravo on je pre nekoliko dana naveo da bi razmena teritorija između Srbije i Kosova trebalo da bude na pregovaračkom stolu.

– Ne mislim da je to politički ili moralno neprijatnije od odvajanja Kosova od Srbije, što je takođe bilo prekrajanje granica duž etničkih linija – rekao je on.

Kazao je i da je u nekim trenucima tokom razgovora Aleksandra Vučića i Hašima Tačija bilo znakova napretka, pre svega o razmeni teritorija tako što bi se deo severnog Kosova pripojio Srbiji u zamenu za deo Preševeske doline.

– Međutim, ta ideja je potisnuta delimično zbog protivljenja doskorašnjeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, zatim Nemačke i drugih evropskih centara. Sada, u situaciji kada nema pomaka, odnosno „vetra u jedra“, zbog reakcije Srbije na carine koje je uvelo Kosovo, smatram da razmena teritorija treba da bude na stolu. Naime, ako može da otvori put ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, uprkos izvesnog rizika po region zbog insistiranja drugih za prekrajanjem granica po etničkim linijama, onda ovaj predlog pruža u najmanju ruku jednu opciju više za izlazak iz ćorsokaka – naveo je Kapčan za RSE.

Da je do izvesne promene u stavovima došlo smatra i Dimitrije Milić, politički analitičar i programski direktor NVO „Novi treći put“. On kaže da, što se tiče političke ponude u SAD i odnosa prema Kosovu, tradicionalno mejnstrim republikanci (porodica Buš, Romni, MekKejn ili Rajan) i demokrate (porodica Klinton, Bajden, Keri ili Gor) jasno su po ovom pitanju bili na strani pozicije da bi Srbija trebalo implicitno ili eksplicitno da prizna nezavisnost Kosova. Dolazak Trampa, pa i Boltona, pojašnjava on, predstavlja dolazak na čelo stranke, a i Amerike, desnog ideološkog oboda partije naspram neokonzervativnog establišmenta.

TRAMP I BOLTON – DVOJAC KOJI JE PROMEŠAO KARTE
– Tramp i Bolton kao takvi su spremniji na dosta fleksibilniji pristup pregovorima i rešavanju po većini spoljnopolitičkih pitanja, od Irana, Severne Koreje, Venecuele, pa i Kosova. Tramp koristi često Boltona kao probni balon sa uvek ekstremnim rešenjem na određeno pitanje, gde na istu oštru reakciju, Tramp nudi neko srednje „optimalno“ rešenje koje je negde sve vreme ciljano. Slična je situacija i sa Kosovom – priča Milić.

Kako pojašnjava, Bolton služi za pripremu javnosti da bi i korekcija bila moguća, takođe moguće sa ekstremnijim rešenjem, nego što je Trampov tim spreman suštinski da pristane.

– Takođe, Trampu je i manevarski prostor delimično ograničen, jer uprkos tome što su antiestsblišment republikanci spremni na dogovor (Tramp, Bolton) zauzeli komandne visove Republikanske partije, niži ešaloni su i dan danas još u rukama rigidnih republikanca – pojašnjava on.

Međutim, kaže, ono što je problem, jeste što su Bolton i Tramp aktivirali veliki broj spoljnopolitičkih pitanja, a ništa nije rešeno, dok je EU rezervisanija prema promenama granica po etničkom kriterijumu u svom dvorištu. To je tako jer to otvara druga slična pitanja u najbližem komšiluku sa recimo Nemačkom, a smatraju i da je mir na Balkanu krhko dostignuće, zbog čega bi inžinjering po etničkom modelu bio preveliki rizik.

– Iz tog razloga je Angela Merkel vrlo rezervisana po pitanju razgraničenja, a francuski predsednik Emanuel Makron delimično otvoren – zaključuje Milić.

KAKO JE RAZGRANIČENjE POSTALO OPCIJA?
Razgraničenje kao ideju za rešenje problema, bar kada je reč o američkoj administraciji, još prošle godine je „lansirao“ Džon Bolton, Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, čime je napravio „bum“ ne samo u srpskoj nego i svetskoj javnosti.

On je pre oko godinu dana rekao da se SAD neće uključivati u raspravu oko ideje o razmeni teritorija između Srbije i Kosova, ali…

– Postoje novi znaci da obe vlade veoma tiho možda žele da o tome pregovaraju. Američka politika je da ako dve strane mogu da se o tome međusobno dogovore i postignu sporazum, mi ne isključujemo teritorijalne korekcije. Zaista nije na nama da to kažemo – rekao je tada Bolton.

To je pokrenulo lavinu komentara od onih koji su za, do onih koji se apsolutno protive takvom rešenju, među koje spada i jedan broj evropskih zemalja na čelu sa Nemačkom, koja ne gleda blagonaklono na menjanje granica, naročito ne po etničkoj liniji.

To međutim nije sprečilo američke zvaničnike da ublaže svoje, bar se tako činilo, čvrste stavove kada je reč o Kosovu, tako da se svako malo moglo čuti da, doduše „upakovano“, oni žele da ispoštuju rešenje oko koga se dogovore dve strane, da neće nametati ništa, da treba biti kreativan…

DAČIĆ: ŠANSA ZA SRBIJU
Da treba „uzjahati talas“ kaže i srpski šef diplomatije Ivica Dačić, koji kaže da Prištini ne odgovara stav administracije Donalda Trampa prema rešavanju kosovskog pitanja, kao i da on poruke američkih zvaničnika o KiM vidi kao šansu za Srbiju. U politici prema Srbiji američka administracija nije menjala stav 20 godina, sve do dolaska Trampa, a to je šansa za nas – rekao je Dačić.

Na pitanje da li Priština namerno odugovlači sa ukidanjem taksi i čeka da Trampu istekne predsednički mandat, Dačić kaže da je to verovatno i da Prištini ne odgovara i da je iznenađena stavom sadašnje američke administracije. Ocenio je i da stare vladajuće strukture u SAD ne žele da menjaju princip oko KiM, jer bi to bio udarac na njihovu politiku.

Naglasio je da Srbija želi dobre odnose sa svima, ali da postoje principi podsetivši da je Beograd ponudio da se dođe do kompromisa o KiM.

– Valjda je to interes svih, a može da se dođe, ako se izvrši pritisak na Prištinu. Meni je Trampov savetnik Džon Bolton direktno rekao da nemaju razloga da pritiskaju Beograd i da znaju da je problem u Prištini. A ranije nisu hteli da ni da razgovaraju o tome, za njih je kosovsko pitanje bila završena priča – kazao je Dačić.

 

Autor Lana Gedošević

 

Izvor Blic, 16. avgust 2019.

Pratite nas na YouTube-u