Crna Gora: Premijer se veseli uz četničke pesme, najvavljene tužbe zbog „Tamo daleko“

Burni dani u Crnoj Gori: Premijer se veseli uz četničke pesme dok se najavljuju tužbe zbog humanitarnog koncerta i pesme „Tamo daleko“

Crnogorski portal IN4S objavio je snimak na kome se vidi kako se premijer Crne Gore Duško Marković zajedno sa ostalim gostima na jednom slavlju veseli uz četničku pesmu „Nad Kraljevom živa vatra seva”.

Na snimku se vidi Marković kako peva uz pomenutu pesmu.

Portal komentariše da ostaje da se vidi da li će crnogorsko Ministarstvo kulture i ministar Aleksandar Bogdanović reagovati „retroaktivno” na „ovaj velikosrpski pir”, kao što su, kako navodi, reagovali na izvođenje pesme „Tamo daleko” u Herceg Novom, prenosi Tanjug.

Nad Kraljevom živa vatra seva

Nad Kraljevom živa vatra seva,
da vidimo kog četnika nema.

Nema Sime, nema ni Deroka,
to su Draži dva najbolja momka.

Našeg Simu ubili su Nemci,
presekli ga mitraljeski meci.

A Deroka mladog kapetana,
mučki ubi četa partizana.

Tad u jutro, oko sedam sati,
našeg Sime zakukala mati.

Tako Simo, tako mili sine,
tako Srbin za slobodu gine!
Spavaj Simo, spavaj milo dete, četnici će tebe da osvete!

 

Izvor Politika, 15. avgust 2019.

BURA U CRNOJ GORI ZBOG „TAMO DALEKO“
Crnogorski pokret podneo je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i pjevača Vlada Georgijeva. Kako CP navodi, prijavu su podneli zbog krivičnih dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore i krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, prenosi RTCG.

Podsetimo, na manifestaciji „Trg od ćirilice“ u Herceg Novom, a tokom koncerta „Za naše Kosovo i Metohiju“ Georgijev je pevao „Tamo daleko“ i “Crna Gora i Srbija to je jedna familija”.

“Na koncertu su se istupima govornika, podržanih organizovanim klerofašističkim divljanjem mase huligana, vređali Crnogorci i Crna Gora i prizivala okupacija zemlje. Izvodile su se pesme „Tamo daleko“ i „Crna Gora i Srbija to je jedna familija“, koje su osobenom interpretacijom pevača Vlada Georgijeva, menjanjem određenih reči, sugerisale da su delovi Crne Gore Srbija i da je Crna Gora podređena Srbiji”, poručuju iz CP.

Kažu da je poznato da je Vlado Georgiev, izvodeći pesmu „Tamo daleko“ po Srbiji, pevao stihove „Tamo daleko daleko, daleko kraj mora, tamo je Herceg Novi, tamo je Srbija“. “Ovaj put je pevajući o Srbiji „kraj mora“, jasno, u pregrejanoj nacionalističkoj atmosferi, asocirao na navedene stihove u kojima se Herceg Novi smešta u Srbiju, jer se u originalnom tekstu pesme kaže «daleko od mora«”, stoji u saopštenju CP.

Naknadni pokušaji da se, kako poručuju iz CP, relativizuje odgovornosti samo su pokušaj da se prikrije jasna namera izazivanja nacionalističke euforije. “Posebno što se u publici nalazio veći broj turista iz Srbije i imajući u vidu da se Herceg Novi u Srbiji predstavlja kao »srpski grad«”, poručuju iz CP. Očekuju da će Tužilaštvo postupiti po njihovoj prijavi.

“Iako nam iskustvo govori da se tužilaštvo namerno ograđuje od postupanja po krivičnim prijavama protiv MCP, što je dovelo do toga da se MCP još više ponaša ne obazirući se na zakone Crne Gore, nastavljajući da svojim ponašanjem vređa pripadnike crnogorske i drugih nacija, vernike CPC, inovernike i ateiste, prepravlja crnogorsku baštinu, gradi bez dozvole, poziva svoju pastvu na fizičko nasilje i suprostavljanje državnim organima”, navode u Crnogorskom pokretu.

Sve to, kako ističu za posedicu ima osećaja nekažnjivosti i osionosti kod SPC. “Toliko su se osilili, zbog nečinjenja pravosuđa, da su počeli da izdvajaju delove Crne Gore iz Crne Gore”, navode u CP.

Pozivaju državne organe da, u saradnji sa međunarodnom zajednicom, pokrenu reformu pravosuđa, jer je, kako ističu, neprihvatljivo da u pravosuđu rade ljudi koji dele stavove MCP.

“Ne postoji drugo objašnjenje zašto ne dozvoljavaju da se sudski utvrdi postoji li odgovrnost za ikrimisana dela za koja smo podneli prijave. Navešćemo samo, kao očigledan primer, skrnavljenje kulturne baštine, koje je više nego jasno KZ opisano kao krivično delo za koje je zaprećena i dugogodišnja zatvorska kazna. Verujemo da ne moramo nikoga ubeđivati da su odgovrna lica u eparhijama SPC u Crnoj Gori to nedelo učinili nebrojeno puta”, zaključuje se u saopštenju Crnogorskog pokreta.

Podsetimo, prijavu je najavilo i crnogorsko Ministarstvo kulture.

 

Naslovna fotografija: Skrinšot/Jutjub

 

Izvor RTCG/B92, 16. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u