Kina se oslobađa dužničkih hartija SAD, demonstranti u Hongkongu kupuju američke dolare

Demonstranti na ovaj način pokušavaju da nanesu štetu finansijskom sistemu megalopolisa i da oslabe hongkonški dolar

Kina više nije glavni držalac dužničkih papira američke države. Prema najnovijim podacima Ministarstva finansija SAD, ustupila je prvo mesto Japanu koji je poslednjih godina konstantno držao drugu poziciju.

Krajem juna 2019, Japan je držao američkih državnih obveznica u vrenosti 1,222,9 trilion dolara. A Kina „samo“ 1,101 trilion dolara. Dakle: više od 100 milijardi dolara manje. Na trećem mestu je Velika Britanija sa 341,1 milijardu dolara uloženih u američki državni dug.

 

Izvor Fakti, 16. avgust 2019.

MASOVNA KUPOVINA DOLARA U HONGKONGU
Antivladini demonstranti su prešli na novu taktiku: oni su počeli da pozivaju preko društvenih mreža i aplikacije „Mesindžer“ na masovno skidanje novca sa bankomata u celom gradu i kupovanje američkih dolara. Oni na ovaj način pokušavaju da nanesu štetu finansijskom sistemu megalopolisa i da oslabe hongkonški dolar, piše Saut morning Čajna post.

Vodeće banke, kao što su „HSBC“, saopštile su da poseduju dovoljne zalihe novčanica i da prate situaciju.

„Sačuvali smo te zalihe. Danas je bio običan dan, svi naši bankomati normalno funkcionišu. Sva naša odeljenja raspolažu sa dovoljnom količinom novca za klijente. Svi bankomati takođe imaju dovoljne zalihe novčanica“, naveo je predstavnik „HSBC“ banke.

U međuvremenu, pojavljuju se saopštenja – da nema dovoljno zaliha na nekim bankomatima i u filijalama banaka. Jedan od klijenata „HSBC“ banke je juče skinuo 100.000 funti, plašeći se slabljenja kursa hongkonškog dolara, zbog trenutne krize. Većina lokalnih bankomata ima dnevne limite na jednog korisnika računa u rasponu od 20 do 40 hiljada hongkonških dolara (od 2,55 do 5,1 hiljada dolara).

„Bankarski sistem Hongkonga je vrlo čvrst i poseduje značajnu likvidnost. Mi smo sigurni u naš bankarski sektor“, naglasio je sekretar za finansijska pitanja Pol Čang.

On je primetio da „ljudi imaju pravo da slobodno izražavaju svoje poglede, ali to ne treba da naruši pružanje bankarskih usluga stanovništvu“.

 

Izvor Sputnjik, 16. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u