Preminuo poznati hrvatski novinar Denis Kuljiš

Nakon kratke i teške bolesti u 68. godini života preminuo je jedan od najuticajnijih hrvatskih novinara Denis Kuljiš

U Zagrebu je danas nakon kratke i teške bolesti u 68. godini preminuo Denis Kuljiš, jedan od najuticajnijih i najsvestranijih hrvatskih novinara, urednika i publicista, preneo je Jutarnji list.

U novinama je radio još od 70-ih godina prošlog veka kada je počeo da sarađuje s Omladinskim tjednikom, Poletom i Studentskim listom, a od početka osamdesetih pa gotovo sve do smrti bio je jedna od najvažnijih figura hrvatske izdavačke i medijske scene, pokrećući brojne novine, portale, pišući kolumne i izdavajući knjige.

Denis Kuljiš rođen je u Splitu 1951. godine. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je opštu lingvistiku i sociologiju. Novinarstvom se bavio od svojih ranih dvadesetih, a prvi važniji posao bio mu je 1979. u Poletu, godinu kasnije i u dnevnim novinama Vjesnik.

Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko preduzeće „Media Pres” koje je učestvovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog političkog nedeljnika u Hrvatskoj, „Globusa”, čiji je bio prvi glavni urednik. Firma koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u „Juropapren Holding” (EPH), najveću novinsko izdavačku kuću u Hrvatskoj.

Kuljiš je nakon toga pokrenuo nedeljnik Nacional koji je vodio dve godine. Sarađivao je i sa Slobodnom Dalmacijom, bio je glavni urednik Plejboja, supervizor izdanja Plejboja za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista. Od 2005. do 2017. objavljivao je kolumne u Jutarnjem i Večernjem listu te nizu dnevnih novina u Srbiji, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

U saradnji s istoričarem Vilijamom Klingerom 2013. objavio je knjigu Tito: Neispričane priče, a nedavno je u izdanju beogradskog Službenog glasnika izašla i njegova knjiga Titova tajna imperija, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Skrinšot/Jutjub

 

Izvor Politika, 18. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u