Procurio poverljivi dokument britanske vlade o bregzitu

Britaniju čeka zastoj lučkog saobraćaja, tvrda granica sa Irskom i porast troškova za socijalno zbrinjavanje, objavili su britanski mediji

Velika Britanija suočiće se s nestašicom goriva, hrane i lekova, ako napusti EU bez dogovora, kaže se u izveštaju pod nazivom „Operacija Jelouhamer“. To je objavio Sandej tajms pozivajući se na poverljivi dokument britanske vlade o rizicima bregzita. U izveštaju koji je „procurio“ do Sandej tajmsa, navodi se i da u tom slučaju, Britaniju čeka zastoj lučkog saobraćaja, tvrda granica sa Irskom i porast troškova za socijalno zbrinjavanje.

Tajms navodi da se prognoze koje je sastavio kabinet premijera odnose na najverovatnije posledice bregzita bez dogovora, a ne na najgori scenario. Navodi se da i do 85 odsto kamiona koji koriste prelaze glavnog kanala „možda nisu spremni“ za francusku carinu, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri meseca pre nego što se poboljša protok prometa.

Dokument koji je sastavio kabinet pod šifrovanim imenom „Operacija Jelouhamer“ pruža redak uvid u skrivene planove britanske vlade radi izbegavanja katastrofalnog kolapsa u infrastrukturi zemlje, prenosi Rojters.

 

Izvor Tanjug/B92, 18. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u