Peking: Iza protesta u Hongkongu stoji medijski magnat povezan sa elitom u SAD

Kao „šef bande“ koja stoji iza demonstracija označen je medijski magnat Džimi Lai koji održava tesne veze sa političkom elitom SAD

Peking je faktički zvanično imenovao četiri ključna organizatora protesta u Hongkongu. Preko članka koji se pojavio na sajtu političko-pravne komisije Centralnog komiteta KP Kine. U tom tekstu se naglašava da se neredi u Hongkongu „režiraju uz učešće predstavnika SAD“.

A kao „šef bande“ koja stoji iza demonstracija označen je medijski magnat Džimi Lai, vlasnik opozicionog lista Pingo žibao koji redovno kritikuje kineske vlasti.

U istom tekstu se tvrdi da Lai preko „svog američkog pomoćnika Marka Sajmona održava tesne veze sa političkom elitom SAD“, pa su ga početkom jula primili potpredsednik SAD Majk Pens i državni sekretar Majkl Pompeo.

Među „ključne organizatore“ Peking je uključio i lidera Demokratske partije Hongkonga Martina Lija i Enson Čan koja je u vreme britanske kolonijalne uprave bila u Hongkongu figura broj dva. „Ključni“ je i Albert Lo, predsednik Hongkonške alijanse za podršku patriotskom demokratskom pokretu u Kini.

Protesti u Hongkongu traju od početka juna i u njima učestvuje i preko milion ljudi. Reakcija na te antivladine demonstracije su postali „patriotski mitinzi“. Poslednji je – kako tvrde vlasti – okupio preko 470.000 ljudi.

 

Izvor Fakti, 19. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u