Špigl: Čak 85 odsto Nemaca ima negativan odnos prema SAD

Odnosi SAD i Nemačke „prolaze kroz svoju najdublju krizu“, navodi Špigl, a to odlično pokazuju rezultati najnovije ankete

Većina Nemaca – čak 74 odsto – ne smatra mogućim povlačenje američkih trupa iz svoje zemlje. Kako je utvrdila anketna agencija Emnid, samo 18 odsto Nemaca smatra da ih prisustvo oružanih snaga SAD čini bezbednijim. Dve trećine sunarodnika Angele Merkel podržava povećavanje vojnih rashoda zemlje do dva odsto nacionalnog BDP. Međutim, 30 odsto je protiv svih dogovora u okvirima NATO.

Nezavisno od rezultata ove ankete, na stranicama uticajnog nemačkog lista Špigl pojavio se tekst u kojem se tvrdi da odnosi SAD i Nemačke „prolaze kroz svoju najdublju krizu“ i da ne postoji nada da će se posle „Trampove epohe“ vratiti „stara dobra vremena“.

List tvrdi da je sve krenulo nizbrdo kada je u Berlin za američkog ambasadora došao Ričard Grenel koji se ponaša (po oceni bivšeg predsednika Evroparlametna martina Šulca) kao „kolonijalni oficir desni ekstremista“. Špigl smatra da je Nemačka postala „antipod Trmapove Amerike“, pa će se otuđenost među njima samo dalje povećavati.

Isti list navodi da 85 odsto Nemaca svoj odnos prema SAD naziva „negativnim ili veoma negativnim“. A u isto vreme: 42 odsto veruje u Kinu kao u „pouzdanog partnera“. Špigl procenjuje da će Merkel ući u istoriju kao „Trampov protivnik“. U toj meri da je njen majski nastup na Harvardu bio okvalifikovan kao „antitrampovski manifest“.

Ona se u SAD ne sreće sa Trampom, a on u svojim evropskim turnejama zaobilazi Nemačku. Posle samita G-7 u Bijaricu, posetiće Kopenhagen i Varšavu, a u Berlinu odlično shvataju šta se iza toga krije. I u Kopenhagenu i u Varšavi, američki lider će sklapati kockice protiv rusko-nemačkog gasovoda Severni tok 2.

 

Izvor Fakti, 19. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u