„Trampa ne zanima šta će Vučić i Tači potpisati, ali će žestoko reagovati ako ne bude dogovora“

„Dakle, ovo je Trampova potreba za jasnom situacijom na Balkanu, kada se suočava sa izborima 2020. godine“, istakao je Pinelis

Stručnjak za zapadni Balkan Din Pinelis izjavio je da bi Vašington mogao na jesen da organizuje susret u Beloj kući sa zvaničnicima Prištine i Beograda.

On je u tekstu za „Juropijan Vestern Balkans“ koji prenosi Koha ditore, kazao da bi američki predsednik Donald Tramp mogao sazvati susret sličan onome koji je organizovao nekadašnji predsednik SAD Džimi Karter 1978. godine, kada je postignut istorijski dogovor između Egipta i Izraela.

„Ako su Egipat i Izrael mogli da postignu trajan dogovor nakon oružanih sukoba i dugotrajnih neprijateljstava, onda postoji nada da Srbija i Kosovo mogu učiniti to isto“, napisao je Pinelis.

„Kao uslov, nakon sazivanja samita, nova kosovska vlada morala bi da ukine takse na srpsku robu, a Srbija bi morala da pristane na suspenziju kampanje protiv Kosova”, naveo je Pinelis, koji smatra da će Tramp žestoko reagovati ukoliko Srbija i Kosovo ne postignu dogovor do februara.

„Dakle, ovo je Trampova potreba za jasnom situacijom na Balkanu, kada se suočava sa izborima 2020. godine. Trampa ne zanima šta će Tači i Vučić potpisati“, smatra Pinelis.

Uspeh susreta na najvišem nivou, po njegovoj oceni, predstavljao bi veliki spoljnopolitički proboj i zaostavštinu za Trampovu administraciju i mogao bi da donese trajni mir Balkanu, što bi većina nacija pozdravila.

 

Izvor Tanjug/B92, 19. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u