B. Mitrinović: Makron i Putin, gest simboličnog zbližavanja

Makron je rešen da unapredi odnos sa Moskvom i da vrati Rusiju u Evropu, a to je pokazao i njegov najnoviji sastanak sa Putinom

Povodom odlaska ruskog predsednika Vladimira Putna u Francusku i susreta sa Emanuelom Makronom pet dana uoči samita G-7, grupe najindustrijalizovanijih zemalja iz koje je Rusija izbačena 2014. godine zbog pripajanja Krima, mediji se utrkuju da objasne ko će kome održati lekciju. Ali u letnjoj rezidenciji francuskog predsednika, u tvrđavi Breganson, od suštinskog značaja neće biti ni Putinovo „rasturanje” demonstracija opozicije niti mišljenje ruskog predsednika o protestima Žutih prusluka u Francuskoj.

Kao što Putinu nije potreban posrednik za rešavanje svetskih pitanja s Donaldom Trampom, tako ni Makronu nije krajnji cilj da pregovore organizuje kao drugi ešalon Trampove administracije, nego da se posle sve bleđe uloge Angele Merkel i neizvesnosti oko bregzita nametne kao autentičan evropski političar koji je u stanju da reši, za početak, barem evropska pitanja. Zato je administracija francuskog predsednika odlučno negirala da Makron igra ulogu posrednika sa Rusijom ili bilo kojom drugom svetskom silom, odgovarajući na Trampov nedavni tvit u kojem je sugerisao da Pariz pokušava da posreduje između Irana i SAD i da Vašingtonu to nije potrebno.

Među temama za razgovore su Sirija, Iran i Ukrajina. Očekuje se da će Makron pokušati da se dogovori s Putinom da ruski predsednik iskoristi svoj uticaj na režim sirijskog predsednika Bašara el Asada kako bi zaustavio ofanzivu u severnom delu Idliba i sprečio nove tokove izbeglica prema Turskoj.

U vezi sa glavnim bezbednosnim izazovom u Evropi, ratom u Ukrajini, Makron se naročito angažovao od izbora novog predsednika Volodimira Zelenskog. Od tada je načinjeno mnogo koraka, obavljeni su brojni telefonski razgovori, iznete određene ponude, a i ruski predsednik je veoma voljan da ponovo uđe u traženje rešenja iz sporazuma u Minsku, tačku po tačku.

Normandijska četvorka (Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina), koja je izdejstvovala postizanje sporazuma, nije se sastala od oktobra 2016. godine. Ponovo vraćanje ovom sporazumu omogućilo bi poboljšanje evropsko-ruskih odnosa, možda i postepeno ukidanje sankcija, a za EU to bi bio povratak na svetsku scenu značajnih igrača. I Rusija je učinila gest dobre volje uvećavajući nade u produktivan sastanak puštanjem francuskog finansijera Filipa Delpala, protiv koga se vodi istraga zbog pronevere, iz zatvora u kućni pritvor.

Bivši šef francuske diplomatije Iber Vedrin je u izjavi listu Figaro naglasio da je Makronova rešenost da unapredi odnos sa Moskvom veoma korisna da se „Francuska i moguće Evropa izvuku iz slepe ulice višegodišnjih besplodnih ratobornih stavova, grešaka na obe strane… što se izrodilo u strateški apsurd da Francuska ima lošije odnose s današnjom Rusijom, nego sa SSSR-om u poslednje tri decenije njegovog postojanja”.

Podržavajući Makronovu politiku uspostavljanja boljih odnosa sa Moskvom, Vedrin je rekao da je Zapad postavio sebi iluziju o „brzoj demokratizaciji Rusije”. „Ali Rusi su ostali Rusi. I zato smo ljuti na njih. To nije demokratski režim poput našeg, ali nije ni nekadašnja diktatura”, rekao je bivši šef diplomatije ukazujući na veliki bezbednosni problem u Evropi. U kontekstu napuštanja velikih sporazuma o razoružanju, on je rekao da će uvek ostati susedi Rusije i da nemaju mnogo opcija. „Možemo da se držimo politike osuđivanja, sankcija koje glupo guraju Rusiju prema Kini, koja uopšte nije onakva kako bi Rusi želeli, ili da pokušamo da obnovimo susedski dijalog, čak i ako je on veoma komplikovan.”

Makron je više puta rekao da želi da vrati Rusiju u Evropu, a zalaganjem Pariza i Berlina Rusiji je vraćeno pravo glasa u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Putinova poseta Francuskoj je nastavak razgovora francuskog i ruskog predsednika na samitu Grupe 20 u Japanu u junu i na G-20 u Argentini u novembru prošle godine. Posle sastanka u Versaju 2017. godine, nekoliko nedelja pošto je Makron postao predsednik, Putin je prošle godine bio domaćin francuskom lideru na svom godišnjem ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, a imali su i detaljne razgovore u Kremlju kada je Francuska pobedila u finalu Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. u Moskvi.

 

Autor Biljana Mitrinović

 

Izvor Politika, 20. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u