Lj. Smajlović: Osećam zebnju zbog američke podrške Srbiji

Ona ističe da sastanak pokazuje nameru administracije da od kosovskog problema naprave poen za sebe do predsedničkih izbora naredne godine

Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović kaže za RTS da kao građanin Srbije ne može da se ne zapita šta je to što SAD traže zauzvrat ako daju podršku za ukidanje taksi.

Ljiljana Smajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da ju je iznenadio sastanak predsednika Vučića sa Majkom Pompeom jer je, kaže, retkost da naši predsednici ili ministri imaju sastanak sa tako visokim američkim zvaničnicima.

Ovako isplaniran sastanak, navodi, pokazuje nameru da Pompeo kaže „evo, sa srpskim predsednikom imam dobre odnose, stalo nam je od ovog procesa“.

„To je za nas raritet. Za Prištinu nije ništa novo. Tači se dva puta za poslednjih nekoliko meseci video sa Pompeom. U odnosu prema Srbiji, ovo je novost. Nešto se tamo promenilo, pouzdano znamo da je prvi put administracija pitala Prištinu ‘na šta ste spremni, šta ćete dati Srbima'“, ukazuje Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, sastanak takođe pokazuje nameru administracije da od kosovskog problema naprave poen za sebe do predsedničkih izbora naredne godine. Napominje da je Majk Pomepeo Trampov čovek od poverenja i jedan od onih koji najbolje anticipira američkog predsednika i njegove tvitove.

Smajlovićeva je ukazala na „zanimljiv momenat“, odnosno saopštenje Kvinte u kojima pozivaju Prištinu da ukine takse, a Beograd da prestane sa aktivnostima na povlačenju nezavisnosti Kosova.

„Kvinta se javila posle dužeg vremena, a to Amerikanci rade kad hoće da kažu ‘ovo ne radimo sami’. Mi ne znamo da li je o tome bilo govora, da li je eksplicitno rečeno Vučiću, ali meni smeta. To nije u istom rangu, mi se nismo obavezali da to nećemo raditi. Mislim da se te stvari (takse i povlačenje priznanja) ne mogu povezivati na taj način. Hteli su da kažu da ne ponižavaju svog mezimca u regionu, Prištinu“, objašnjava Smajlovićeva.

Kaže da je i ona jedan od građana Srbije koji oseća zebnju oko američke podrške Srbiji.

„Ova intonacija je drugačija sad. Ako živite u Srbiji, morate se zapitati šta oni očekuju zauzvrat ako dobijemo podršku“, ukazuje Smajlovićeva.

 

Izvor RTS, 21. avgust 2019.

POMPEO OTKRIO PLAN AMERIKE
Plan Stejt departmenta je da Priština ukine takse, da se pregovori Beograda i Prištine nastave sredinom septembra, da najkasnije do juna sledeće godine sporazum dođe u Skupštinu Srbije i prođe ratifikaciju, a da u raspravi i glasanju učestvuje i opozicija, čime se daje puni legitimitet.

Prema navodima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na sastanku sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom tražio da Priština ukine takse, da SAD zauzmu izbalansiran pristup rešavanju krize na KiM i zaštitu za narod i manastire.

Izvor iz diplomatskih krugova navodi da je Pompeo rekao da Amerika nema nikakve veze sa taksama i da ne podržava tu meru. Pompeo je obećao da će SAD učiniti sve da Priština što pre povuče spornu odluku koja šteti našim Srbima na Kosovu, ali i ekonomiji Srbije, preneo je izvor.

Plan američke administracije je da se dve strane vrate dijalogu već polovinom septembra, a naš predsednik je poručio da je Beograd voljan, ali da se to neće desiti ukoliko takse ne budu ukinute. Vučić je, po rečima sagovornika lista, tražio zaštitu za srpski narod na KiM i za srpske svetinje. Predsednik Vučić je tražio da SAD kao najveća sila zauzmu balansiran i objektivan pristup u rešavanju krize na KiM, prenosi list.

Prema oceni sagovornika, u narednih nekoliko nedelja i posle prvih poteza nakon sastanka Vučić-Pompeo, biće mnogo jasnije stvari kada je reč o odnosu Trampove admnistracije prema ovom regionu i uopšte prema rešavanju kosovskog čvora. Ako neko može da utiče na vlast u Prištini, onda su to Amerikanci, mentori kosovske nezavisnosti. Trenutno im situaciju otežava politički vakuum do koga je došlo kada je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera.

SAD pokušavaju da se do rešenja dođe najkasnije do jula sledeće godine, napominje list i dodaje da se zato žestoko protive bojkotu parlamentarnih izbora u Srbiji na proleće naredne godine i sve američke diplomate koja dolaze u Srbiju na to ukazuju i predstavnicima opozicionih partija koje su najavile na izbore neće izaći.

U punom kapacitetu američka diplomatija radi na više frontova kako bi sporazum Beograda i Prištine bio potpisan do leta 2020. Kada sporazum bude finiširan i uđe u Skupštinu Srbije, Amerikancima će biti važno da u parlamentu budu i predstavnici opozicije. Nije važno kako će glasati, već da sede u sali i glasaju, kazao je sagovornik.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Tanjug/Alo, 21. avgust 2019.

Pratite nas na YouTube-u