Dačić o napadu u Kninu: Posrnuće hrvatskog društva; Plenković: Čin pojedinaca

„Žalosno je gledati posrnuće hrvatskog društva i Evrope koja to ćutke posmatra“, prokomentarisao je Dačić napad na Srbe u Kninu

Sve ovo što se desilo u Uzdolju kod Knina je, nažalost, rezultat dugogodišnjeg flerta aktuelne hrvatske vlasti sa ustaštvom i veličanja zločina nad Srbima – kaže za Novosti prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić.

– Kad praktično legalizuješ poklič „za dom spremni“, proteraš ćirilicu, a Srbe ostaviš bez struje i to u rodnom kraju svog „znastvenika“ Nikole Tesle, onda postaje prirodno da razulareni huligani upadnu u kafić i počnu da tuku čak i decu samo zato što gledaju Zvezdu. Žalosno je gledati posrnuće hrvatskog društva i Evrope koja to ćutke posmatra.

 

Izvor Večernje novosti, 22. avgust 2019.

PLENKOVIĆ OSUDIO NAPAD
Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da je napad na Srbe u kafiću u Kninu za najoštriju osudu, ali, ipak, ocenjuje da je reč o činu pojedinca a ne o klimi u društvu koja podstiče nasilje.

„Ja ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna dela pojedinaca koja treba sankcionisati”, rekao je Plenković.

„Ono što radimo mi kao vlada je upravo obrnuto, smanjiti polarizaciju, smanjiti isključivost i ići protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a takvih je dosta”, dodao je on, prenosi Tanjug.

Ističe da treba sankcionisati počinioce takvih dela i da je to najbolja poruka i rešavanje problema.

„Uvek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost u Hrvatskoj. Zato sam rekao da manjine treba da budu deo parlamentarne većine u Hrvatskoj, da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše ćemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama”, rekao je Plenković.

Komentarisao je i to što je slika Ante Pavelića pronađena u vili bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, ocenivši da je to loše. „Iznenadilo me to, nisam mogao da verujem”, rekao je Plenković.

Grupa maskiranih napadača upala je u kafić kod Knina i fizički napala goste koji su sinoć gledali utakmicu Crvene zvezde, a u tuči je povređeno pet osoba, kao i jedno dete. Nakon toga, oko 22.50 sati u mestu Đevrske, nekoliko za sada nepoznatih osoba je verbalno, a potom i fizički, napalo vlasnika drugog kafića i goste, ali niko nije povređen.

 

Izvor Politika, 22. avgust 2019.

NAPALI SU ME JER SAM SRBIN
Boris Petko, vlasnik kafića iz Uzdolja u kojem su sinoć huligani napali goste, kaže da su ga napali jer je Srbin te da su ga maskirani napadači tukli po glavi i nogama.

„Dok sam ja branio glavu od udaraca, drugi me mlatio po nogama. Samo sam gledao gde su mi žena i deca”, rekao je Petko za Dnevnik.hr, prenosi Tanjug.

Kaže da je veče počelo mirno. U kafiću je sedelo 20-ak gostiju, među kojima i žene i deca. A onda su se, kaže, posle 22 sata vrata naglo otvorila.

„Upali su maskirani, videle su im se samo oči. U rukama su imali šipke i palice. Viknuli su „Majku vam j…m, Zvezdu gledate!”. Tada je nastao haos”, još uvek pod utiskom uzrujano govori vlasnik kafića.

Kako dodaje, sve je poletelo, deca počela da skaču i vrište. On je, kaže, pokušao da se odbrani od udaraca.

„Nije to dugo trajalo, ali mislim da je bilo organizovano. Obavili su svoje, na brzinu izašli van. Tamo ih je čekao neki auto, pa su pobegli. To je očito planirani napad”, navodi. To se dogodilo samo zato što sam Srbin, kaže.

„Nije zato što se zovem Ante ili Mate, nego zato što sam Srbin. Ali nadam se da će ih kazniti. Šta bi bilo da sam ja nekog sinoć u tom šoku i besu povredio? Sreća u nesreći je što su u kafiću bili državljani SAD-a, Francuske, Nemačke i Velike Britanije pa se nadam da će policija i sudstvo odraditi svoj posao”, rekao je on.

Veselinka Mandić, supruga vlasnika kafica u Đevrskama, za Večernji list je rekla da se u njenom kafiću gledala utakmica Dinamo-Rozenborg te da ni nemaju program za gledanje Crvene zvezde, iako su ih napadači pitali navijaju li za Zvezdu. Kaže da su napadači došli u golfu šibenskih registracija, vređali ih na nacionalnoj osnovi, pitali ih slušaju li Tompsona…

„Došla su tri mulca koji nemaju 25 godina, odmah je jedan počeo vređati na nacionalnoj bazi, „Srbi, ići ćete u kolone, traktorima ćete bežati”, i odmah je počelo. Taj drugi posle je nasrnuo na moga muža”, rekla je ona.

Svi su, dodaje, otišli kući, a ona i muž su ostali sami. „Polomio nam je vešalicu za garderobu, stolice je bacao preko ulice, kad su ljudi koji su sedeli otišli….” , opisuje ona. Dodaje kako se jedan od napadača nije ni pomakao ni progovorio, te da su bili pijani. Sve skupa trajalo je, kaže, pola sata. Događaji su okvalifikovani kao krivično delo nasilničkog ponašanja, nanošenje telesnih povreda i oštećenje tuđih stvari, prenosi Indeks.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo spoljnih poslova

 

Izvor Politika, 22. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u