Fajnenšel tajms: Tramp želi Grenland zbog retkih zemnih metala

Vašington je nedavno sa Grenlandom potpisao memorandum o vađenju tehnoloških metala, u pozadini je borba sa Kinom zbog istih

Ideja Donalda Trampa o kupovini Grenlanda možda je samo puka fantazija, ali su SAD već ranije „bacile oko“ na resurse tog ostrva, piše Fajnenšel tajms. Posebno su im interesantna bogata nalazišta retkih zemnih metala, tvrdi londonski list.

Vašington je nedavno sa Grenlandom potpisao memorandum o vađenju tehnoloških metala, tragajući za alternativnim izvorima snabdevanja, nakon što je Kina nagovestila da bi mogla da ograniči njihov izvoz u SAD, navodi Fajnenšel tajms.

Nalazišta retkih oksida Zemljine kore na Grenlandu procenjuju se na 38,5 miliona tona. Poređenja radi, nalazišta u ostatku sveta sadrže 120 miliona tona, prenosi agencija „Hina“.

Grenlandska nalazišta sadrže neodimijum, praseodimijum, disprozijum, terbijum, uranijum i nusproizvode cinka. Neodimijum, terbijum i disprozijum koriste se kao magneti u motorima električnih vozila. Baterije hibridnih automobila sadrže i lantam, koji upotrebljava i američka vojska u uređajima za noćno osmatranje. Gadolinijum se može naći u uređajima za magnetnu rezonancu.

Kina dominira u globalnoj proizvodnji 17 tehnoloških metala koje je teško komercijalizovati, a ključni su za tehnološku industriju, električna vozila, vetroturbine i vojnu tehnologiju. Kineski udeo u globalnoj proizvodnji tih metala je 70 odsto, a u preradi je još i veći, navodi Fajnenšel tajms.

 

Naslovna fotografija: AFP

 

Izvor Sputnjik, 22. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u