Ko je Dominik Kamings, čovek o kojem bruji cela Britanija?

Za tog čoveka se smatra da je politički genije, svakodnevno se pominje u medijima i neki veruju da je on bio mozak bregzita

Velika Britanija je opsednuta jednim čovekom koji sam predstavlja središte njene nove vlade, objavio je Si-En-En. Za tog čoveka se smatra da je politički genije, svakodnevno se pominje u medijima i neki veruju da je on bio najvažnija figura uopšte za donošenje odluke da Velika Britanija napusti Evropsku uniju.

Posle tri godine paralize bregzita, obećao je da će svaki budan sat provesti radeći da bi postigao da se bregzit dogodi 31. oktobra ili će umreti. Taj čovek nije Boris Džonson, novi britanski premijer, već njegov glavni savetnik, Dominik Kamings. Dok je Džonson bio lice zvanične kampanje za bregzit, Kamings je bio njen mozak.

Zaslužan je za stvaranje slogana i izračunavanje široko opovrgnutih tvrdnji da Velika Britanija svake nedelje šalje 350 miliona funti u Brisel. Nekada politički autsajder, sada je u centru Džonsonovih napora da u roku od dva meseca izvede zemlju iz EU.

Si-En-En je razgovarao sa više britanskih vladinih zvaničnika, državnih službenika i bivših Kamingsovih kolega. Većina se složila da se ono što su o njemu rekli, citira samo pod uslovom da im se ne pominju imena, a neki su čak tražili da se uopšte ne prenese šta su rekli jer strahuju da govore o jednom od najmoćnijih ljudi u Velikoj Britaniji, koga se neki i sasvim otvoreno plaše.

Gotovo svi su za Si-En-En rekli jednu stvar o Kamingsu: da radi s jedinstvenim zanosom. Uspeh kampanje „Leave“ (Odlazak, iz EU) svodio se na njen jedinstveni fokus na tu jednu, jednostavnu poruku o čemu je odlučio Kamings.

„Ono što ga izdvaja od mnogih drugih je neverovatan strateški fokus na zadatak na kojem radi. Dominikova omiljena izreka je uvek bila ‘nemoj se zaglaviti u blatu’ „, kaže Džizela Stjuart, bivša poslanica koja je predsedavala kampanjom za napuštanje EU.

Kamings kome je 47 godina, ne povezuje se obično s politikom najvišeg nivoa. Iako je čitavu svoju karijeru proveo radeći za konzervativne političare i konzervativni istraživački centar, on tvrdi da nikada nije bio član nijedne političke stranke i da „prezire“ mnoge u vladajućoj Konzervativnoj stranci kojoj sada služi.

Izjavljivao je da „nije baš želeo da se umeša“ u kampanju za bregzit. Njegovi prijatelji kažu da prezire političku elitu. Na dan kada se Džonson uselio u Dauning strit, na fotografiji se vidi Kamings naslonjen u sam ugao prostorije, u staroj izbledeloj i zarozanoj majici, kao da je neki radnik na održavanju koji se tu greškom zatekao.

Njegovo ponašanje je bizarno: „Dolazio je namerno na posao u otrcanoj odeći i često noću spavao na svom stolu“, kaže bivši kolega koji je radio s Kamingsom dok je bio politički savetnik Konzervativne stranke.

Neke njegove kolege smatraju da je njegovo ponašanje veoma agresivno on je kao „rasni politički rotvajler“, a „ne trpi budale i vređa one koje ne poštuje“. Tolika je fascinacija Kamingsom i njegovom ulogom u bregzitu, da ga je u nedavnom biografskom filmu igrao niko drugi do Benedikt Kamberbač.

Čim je ušao u Dauning strit, Kamings je započeo opsežnu čistku u državnoj službi i vojsci pomoćnika u Vladi među „specijalnim savetnicima“, reklo je više izvora za Si-En-En. Mnogo duže radno vreme, beskrajan niz dokumenata u pripremi za bregzit i otkazani godišnji odmori, postali su uobičajeni. Kamingsova predanost radu i ogromna energija se šire vladom.

Ipak, uprkos ovom naglom povećanju obima posla, teško je naći nekoga ko radi s Kamingsom a da kaže neku lošu reč o njemu. Zabeleženo je da je Kamings svojevremeno o Dejvidu Kameronu i Niku Klegu, dok su bili premijer i zamenika premijera, za koje je on radio, rekao: „Ne sviđaju mi se, mislim da su ‘mapeti’. Oni nemaju pojma šta rade“.

Pošto je 2014. godine napustio vladu, živeo je na farmi svog oca na severu Engleske i čitao i pisao o politici, političarima, o opasnosti od veštačke inteligencije, ali i da bi Velika Britanija trebalo da napusti EU i uspostavi saradnju s preduzetnikom Džefom Bezosom na izgradnji baze na Mesecu.

Ambicija da promeni vlast jedna je strana Kamingsovog „master plana“, a druga je njegovo uverenje da politika jednostavno ne služi adekvatno građanima. Nekoliko bivših kolega objasnilo je da njegovo prezir prema vladajućoj klasi potiče iz verovanja da je politička elita predugo ignorisala mase.

Koliko god popularan Kamings bio, neki u Vestminsteru smatraju da način na koji radi nije održiv: „Rekao bih da je veoma dobar u izvršavanju kratkoročnih zadataka i izvlačenju iz s…nja, ali nisam uveren da će on dugo ostati u vladi“, kaže jedan od njegovih bivših kolega. Srećom za Kamingsa, posao kojim se sada bavi ima čvrst rok – 31. oktobar. Potom bi se lako mogao naći izbačen iz Dauning strita, tako da Džonson može da počne da vlada tradicionalnije.

 

Izvor Fakti, 22. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u