Makron Džonsonu: Izlaskom iz EU postaćete američki vazali

Makron je na sastanku sa Džonsonom upozorio Britaniju da rizikuje da, ako napusti EU, bude podređena Sjedinjenim Državama

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je danas britanskom premijeru Borisu Džonsonu da je na njemu da izabere sudbinu Britanije i da će Evropska unija biti spremna za scenario izlaska bez sporazuma, iako to nije ono što Unija želi. Makron je takođe rekao i da nije moguće ispregovarati novi sporazum o bregzitu za mesec dana, iako je juče nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da je moguće naći novo rešenje.

Povodom „bekstopa“, odredbe po kojoj neće biti „tvrde“ granice između Republike Irske i Severne Irske, Makron je rekao da to nije samo tehnički mehanizam, već garant stabilnosti u Irskoj i provinciji Severne Irske. – Ne možemo da nađemo nov sporazum za 30 dana – rekao je Makron.

Takođe je rekao da Sporazum o povlačenju „ne pripada nijednoj članici EU da pregovara ili da ponovo pregovara“. Međutim, on je ipak pokušao da ublaži izjavu i uskladi je sa onim što je prethodno rekla Merkel.

– Ono što je Merkelova juče rekla i što je u skladu sa suštinom naših razgovora je da nam je neophodna vidljivost u roku od 30 dana. Niko neće čekati do 31. oktobra a da pre toga da ne pokuša da pronađe dobro rešenje – izjavio je Makron na konferenciji za novinare sa britanskim premijerom.

Makron je takođe rekao da je njegova slika „lošeg policajca“ kada je reč o pregovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom bila neutemeljena. – Predstavljaju me kao grubog momka, ali ja sam samo uvek govorio da je izbor napravljen i da ga ne možemo ignorisati – rekao je on.

Džonson je prethodno istakao da želi sporazum o bregzitu i da veruje da ga je moguće postići do 31. oktobra, prenosi Rojters. Britanski premijer je kazao da je „snažno ohrabren“ onim što je juče čuo od nemačke kancelarke Angele Merkel tokom razgovora u Berlinu.

Inače, Francuska veruje da je u ovom trenutku najverovatniji scenario izlazak Velike Britanije iz EU bez sporazuma, nakon što je Džonson tražio da se ponovo pregovara i odustane od „bekstopa“, odnosno od rešenja za irsku granicu.

Uoči sastanka, Makron je rekao da Džonsonov zahtev za novim pregovorima o sporazumu o izlasku iz EU nije izvodljiv i upozorio Britaniju da rizikuje da, ako napusti EU bude podređena Sjedinjenim Državama.

„Ne može se izaći iz Evrope i reći „bićemo jači“ pre nego što na kraju postanete mlađi partner SAD koje se sve više ponašaju hegemonistički“, rekao je Makron. On je rekao da ne vidi razlog za odlaganje bregzita osim ako se u Britaniji ne dogodi značajna politička promena kao što su izbori ili novi referendum.

 

Izvor Gardijan/Tanjug/Blic, 22. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u