Iz Rusije isplovila prva ploveća nuklearna elektrana na svetu

Elektrana „Akademik Lomonosov“ krenula je na put dug 5.000 kilometara kroz vode Arktika da bi stiga do Čukotske oblasti

Prva ploveća nuklearna elektrana na svetu isplovila je danas iz arktičke luke Murmansk, kako bi snabdela strujom najudaljenije regione Rusije. Elektrana „Akademik Lomonosov“ koju je razvila ruska državna nuklearna kompanija Rosatom, krenula je na put dug 5.000 kilometara kroz vode Arktika da bi stiga do Čukotske oblasti koju od Aljaske deli Beringov moreuz, prenosi Rojters.

Postrojenje na nuklearni pogon zameniće elektranu na ugalj, kao i dotrajalu elektranu koja strujom snabdeva više od 50.000 stanovnika grada Pevek. Elektranu će do Peveka vući tri tegljača, a pristajanje se očekuje krajem septembra, prenosi Bi-Bi-Si.

Britanski mediji navodi da je jedan od zadataka elektrane i napajanje strujom rudarskog kompleksa Čaun-Bilibin na Čukotki, u okviru kojeg su i rudnici zlata, ali i naftnih platformi u ruskom Arktiku. Postoji i ideja da se priključi na postrojenje za desalinizaciju, za proizvodnju pijaće vode, što bi donelo korist mnogim ostrvskim državama, navodi Bi-Bi-Si.

„Iskorišćeno visoko radioaktivno gorivo ostaće u plovilu“, kažu iz Rosatoma i ističu da je elektrana bezbedna i da može da služi kao novi izvor energije za najizolovanije zajednice na svetu, ali su ekolozi izrazili zabrinutost zbog rizika od nuklearnih akcidenata. Grinpis je elektranu nazvao „nuklearnim Titanikom“.

Rašid Alimov iz tog pokreta ocenjuje za Rojters da elektrana nije razvijena s ciljem da zadovolji energetske potrebe Čukotke, već kao model za potencijalne inostrane kupce. „Akademik Lomonosov“ je krenuo na put u trenutku rastuće zabrinutosti zbog nuklearne energije, posebno posle eksplozije u severnoj Rusiji ovog meseca, kada je pet radnika Rosatoma izgubilo život, a testiranje izazvalo povišeni nivo radijacije, navodi Rojters.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 23. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u