Tviter, Fejsbuk i Jutjub uklanjaju sadržaje koji kritikuju proteste u Hongkongu

Oni su ugasili više stotina naloga koji su objavljivali sadržaj sa ciljem podrivanja prodemokratskih protesta u Hongkongu

Američka kompanija Gugl saopštila je danas da je njen video servis Jutjub blokirao 210 kanala koji su se, kako se navodi, ponašali „koordinisano” kada su postavljali snimke u vezi sa protestima u Hongkongu.

Ovaj potez je usledio nekoliko dana pošto su Tviter i Fejsbuk naveli da su otkrili kampanju na društvenim mrežama za koju tvrde da potiče iz Kine. Takođe su naveli da su ugasili više stotina naloga koji su objavljivali sadržaj sa ciljem podrivanja prodemokratskih protesta u Hongkongu.

„Ovo otkriće je u skladu sa nedavnim opažanjima i akcijama Fejsbuka i Tvitera u vezi sa Kinom”, napisao je na blogu Šejn Hontli, jedan od šefova Gugla zaduženih za bezbednost. On ipak nije otkrio poreklo tih kanala, prenosi Rojters. Portparolka Stejt departmenta rekla je za Rojters da su SAD „duboko zabrinute zbog nastojanja Kine da manipuliše javnim mnjenjem šireći dezinformacije o situaciju u Hongkongu”.

Sa druge strane, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang odbio je da direktno prokomentariše odluku Jutjuba, ali je rekao da je najveća želja kineskog naroda da se okonča haos i nasilje u Hongkongu, prenosi Tanjug. „Želja 1,4 milijarde ljudi ne može da se blokira ili kontroliše, i naravno ne može da se ugasi”, rekao je on novinarima. Tviter, Fejsbuk i Jutjub blokirani su u Kini, ali su dostupni u Hongkongu.

 

Izvor Politika, 23. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u