Ambasadorka Kine: Pitanje Kosova rešiti u okviru Rezolucije 1244

„Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 SB i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije“, kaže ona

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo rekla je da je stav te zemlje po pitanju Kosova i Metohije jasan i dosledan, navodeći da kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, „razume i podržava legitimne zahteve Srbije po ovom pitanju“.

„Smatramo da je u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i drugih relevantnih rezolucija najbolji način da se reši pitanje Kosova i Metohije da zainteresovane strane putem dijaloga postignu obostrano prihvatljivo rešenje. Cenimo napore srpske strane u pronalaženju kompromisnog rešenja putem dijaloga“, rekla je Bo za Politiku.

Ambasadorka Kine je kazala da je Srbija prva među zemljama centralne i istočne Evrope i jedina zemlja na Balkanu sa kojom je Kina uspostavila sveobuhvatno strateško partnerstvo. „Praktična saradnja Kine i Srbije je po obimu najveća, po sadržaju najopsežnija, a po obliku najraznovrsnija“, rekla je Bo.

Dodala je da smatra da će biti sve više i više kineskih investicija u Srbiji. Na pitanje da li se plaši kvota za izvoz čelika koje je uvela Evropska unija i toga kako će da posluje železara Smederevo, ona je navela da je „kvota zaista najveći izazov za razvoj železare“. „Bez uticaja faktora kvote železara bi se još bolje razvijala i dala veći doprinos ekonomskom razvoju Srbije“, rekla je Bo.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Beta/N1, 25. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u