Nobilo: Napadi na Srbe posledica rehabilitacije ustaštva

Kaže da nije moguće rehabilitovati ustaštvo a da ne dobijete sve što ide uz ustaštvo i dodaje da je ovo „logična posledica svega toga”

Ugledni hrvatski advokat Anto Nobilo ocenio je da su fizički napadi na predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj posledica „puzajuće fašizacije društva”.

„Ja to vidim kao logičnu posledicu koketiranja političara sa NDH i relativiziranja ustaških zločina. Dakle, jednostavno treba uočiti tu vezu i uočiti da su političari odgovorni za ovo što se desilo. Jer uvek vam je tako. Političari pokušavaju na nekoj akademskoj razini plasirati određene ideje, a uvek se nađu oni koji te ideje pretoče u zločin”, rekao je Nobilo u razgovoru za „Radiosarajevo”.

Političari, dodaje, moraju da shvate da su oni odgovorni za ono što se desilo. Smatra i da je nije slučajno da se sada učestalo dešavaju napadi na Srbe, jer je to proizvod atmosfere u društvu.

„Ako legalizujete, u nekom obliku, u javnom prostoru, pozdrav ‘Za dom spremni’, onda morate biti „spremni” da uz ‘Za dom spremni’ dobijete ono sve što ide uz taj poklič. A to je napad na nacionalne manjine, pokušaji teranja nacionalnih manjina, stavljanje Srba u status građana drugog reda, rekao je Nobilo.

Kaže da nije moguće rehabilitovati ustaštvo a da ne dobijete sve što ide uz ustaštvo i dodaje da je ovo „logična posledica svega toga”. Kada, kako objašnjava, neki marginalci, koji paradiraju u uniformama, viču „Za dom spremni” na proslavi Oluje, policija ne podnosi prekršajne prijave.

„Onda onaj pevač Tompson, viče ‘Za dom’, a publika odgovara spremni. Policija ni tada ne podnosi prijave. Kada na fudbalskim stadionima, gde je prisutna i predsednica države publika skandira ‘ubij, ubij Srbina’, policija ni tada ne reaguje. Onda je očito da je to pogodno tlo za razvijanja svakakvih ekstremizama. Pogotovo sada kada smo mi u predkampanji za predsedničke izbore”, rekao je on.

Apsolutno su, s jedne strane, kaže Nobilo, krivi političari, ali i policija i Državno tužilaštvo koji ne reaguju.

„Oni čak nisu definisali ovo što se u Kninu desilo kao zločin iz mržnje, iako bi to apsolutno moralo biti. To nije obična kafanska tučnjava, nego su ljudi napadnuti samo zato što su Srbi! To je neprihvatljivo u jednoj državi”, rekao je on, prenosi Tanjug.

Mora se, smatra, s jedne strane, ići represivno, a s druge strane političari moraju paziti više.

„Taj bezobzirni populizam koji vuče na teški nacionalizam, na Balkanu je zapaljiva stvar. S time se ne treba igrati radi kratkoročnih političkih poena. To je previše opasno. Kad se zapali, to je teško gasiti”, zaključio je Nobilo.

 

Naslovna fotografija: Printskrin/Jutjub

 

Izvor Politika, 24. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u