Osiguranje – zaštita savremene poljoprivredne proizvodnje (PR)

Radionica u Bijeljini bila je osmi u nizu edukativnih skupova u organizaciji „Dunav osiguranja“ i Agropress-a, od sada i u RS

Na edukativnoj radionici u srednjoj „Poljoprivrednoj školi“ koja je održana danas u Bijeljini Kompanija „Dunav osiguranje“ predstavila je poljoprivrednim proizvođačima, profesorima i učenicima značaj osiguranja u savremenoj poljoprivrednoj proizvodnji i brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike, pre svega za osiguravajuće pokriće useva, plodova i duvana, osiguranje životinja, ali i za osiguranje imovine.

– Procenat osiguranja useva i plodova i dalje je vrlo nizak, a mi želimo da organizovanjem ovakvih radionica povećamo taj procenat kako bi naši poljoprivredni proizvođači bili sigurni u svoje prihode, rekla je v. d. direktora Filijale „Dunav osiguranje“ u Bijeljini Marija Nikolić i dodala:

– „Dunav osiguranju“ kao lideru u osiguranju poljoprivrednih kultura na području Semberije, Posavine i dela Federacije BiH i u 2019. godini poverenje je ukazao veliki broj poljoprivrednih proizvođača, tako da je na ovom području osigurano oko 1.800 ha različitih kultura, među kojima prednjače duvan, pšenica i uljana repica. Na području Gradačca, koji je poznat kao voćarski kraj, osigurano je oko 20.000 sadnica šljive, kruške i jabuke – naglasila je Nikolić.

– Klimatske promene koje uslovljavaju vremenske nepogode sve češća su pojava i nanose velike štete na poljoprivrednim kulturama. U prilog tome ide i činjenica da je „Dunav osiguranje“ u 2018. isplatilo više od 200.000 KM štete, a u poslednje tri godine isplaćeno je oko 390.000 KM – pojašnjava v. d. direktora Filijale „Dunava“ u Bijeljini i dodaje da je naveći deo osiguranih kultura oštećen gradom, što pored požara i groma spada u osnovne rizike, pored kojih naša kompanija pruža osiguravajuća pokrića i za dopunske rizike kao što su oluja, poplava i prolećni mraz.

Navodeći da je godišnja premija za osiguranje jednog hektara duvana s prosečnim prinosom od 1.500 kg/ha i cenom od 3,3 KM/kg premija iznosi 369 KM, dok je za osiguranje jednog ha pšenice s prosečnim prinosom od 5.000 kg/ha i cenom od 0,35 KM/kg premija iznosi 40,95 KM, Nikolić je učesnike radionice podsetila da poljoprivredni proizvođač na početku plaća samo 10 odsto premije, dok ostatak plaća najkasnije do 30. septembra, kada ističe rok za podnošenje zahteva za podsticaj koji Vlada RS isplaćuje u iznosu do 50 odsto, a najviše do 25.000 KM.

ISKUSTVA S „DUNAVOM“ SU ODLIČNA
Veliki poljoprivredni proizvođač žitarica Branimir Andrić, koji obrađuje oko 300 hektara, naglasio je da je za sve koji se ozbiljno bave ovim poslom i ulažu u agrotehniku osiguranje, iako nije obavezno – obaveza. Moja iskustva s Kompanijom „Dunav“ su odlična, kao i 99,9 odsto svih poljoprivrednika s ovog područja koji su zaključili osiguranje u „Dunavu“, kaže Andrić.

On je podsetio da su u ovom kraju posedi dosta usitnjeni i da su njihovi vlasnici uglavnom stariji ljudi što utiče da osiguranih bude manje.

OSIGURANA CELOKUPNA PROIZVODNjA BUNDEVE I PRERADA
Niko Sjerić, koji je s porodicom pre deset godina razvio proizvodnju bundeva na desetak hektara, ali i njihovu dalju preradu do proizvoda za široku potrošnju, ocenio je da je za ovakav tip proizvodnje osiguranje neophodno i dodao da od početka sarađuje s „Dunav osiguranjem“.

Kako je naglasio, osiguranje ukupnog biznisa od proizvodnje, preko prerade, do mašina osnov je mirnog sna i sigurnog posla u oblasti koju on sa porodicom razvija.

Domaćin radionice, direktor i profesor poljoprivredne škole Zoran Despotović istakao je da učenicima tokom školovanja, a naročito kroz predmet preduzetništvo nastavnici prenose značaj osiguranja kao jednog od važnijih faktora savremene poljoprivrede.

– Mi kao škola imamo i 100 hektara koje obrađujemo. To smo, kao i ostala osiguranja učenika i profesora, dogovorili s „Dunav osiguranjem“, kompanijom s kojom dugo i uspešno sarađujemo – rekao je on.

Na radionici su se meštani podsetili i grada koji je udario prošle godine trećeg septembra i naneo velike štetu duvanu, a kako se čulo, „Dunav osiguranje“ je one koji su bili osigurani obeštetilo već sredinom septembra.

Radionica u Bijeljini bila je osmi u nizu edukativnih skupova u organizaciji „Dunav osiguranja“ i Agropress-a, koji se tradicionalno održavaju na teritoriji Srbije, a odskora i u Republici Srpskoj, gde „Dunav“ ima svoje filijale.

 

(PR)

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u