Azijska tržišta potonula, zlato dostiglo najvišu cenu u poslednjih šest godina

Zlato je jutros dostiglo cenu od 1.550 dolara – najvišu od aprila 2013. što predstavlja porast od 20 odsto samo ove godine

Azijska tržišta su potonula, gurajući rast cijene zlata na najviši nivo u poslednjih šest godina, dok panični investitori traže sigurno utočište za svoju imovinu nakon što je predsednik Donald Tramp dokazao da je spreman na eskalaciju američko-kineskog trgovinskog rata.

Zlato je jutros dostiglo cijenu od 1.550 dolara – najvišu od aprila 2013. što predstavlja porast od 20 odsto samo ove godine – dok se trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga ponovo intenzivirao tokom vikenda.

Kao rezultat toga, azijska tržišta su se otvorila duboko u crvenom. Japanski Nikkei indeks je opao za preko dva procenta, dok je Hong Kong Hang Seng pao za više od tri procenta. U međuvremenu, Shanghai Composite pao je za 1,4 posto, baš kao što je australijski S&P/ASKS 200 pao za 1,5 posto.

„Sa znakovima ekonomskih previranja, primetna su pomjeranja ka sigurnim sredstvima poput zlata“, rekao je Madavi Mehta, analitičar Kotak Securities Ltd, za Lajv mint. „Zlato i tržište akcija generalno imaju negativnu korelaciju, tako da se sa povećanjem nesigurnosti u vezi sa globalnim akcijama veći broj investitora okrenuo zlatu.“

 

Autor Slobodan V.

 

Izvor logicno.com, 26. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u