Brnabić i Zaev otvorili integrisani granični prelaz Preševo-Tabanovce

Od danas će na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce zajedno u istoj „kancelariji“ raditi srpski i makedonski carinici i policajci

Predsednici vlada Srbije i Severne Makedonije, Ana Brnabić i Zoran Zaev, zvanično su označili početak rada integrisanog graničnog prelaza Preševo–Tabanovce između dve zemlje.

Od danas će prvi put na jednom graničnom drumskom prelazu prve kategorije, Preševo–Tabanovce na Koridoru 10, zajedno u istoj „kancelariji“ raditi srpski i makedonski carinici i policajci.

Integrisani granični prelaz je rezultat Sporazuma o uspostavljanju zajedničkih kontrola na međunarodnom graničnom prelazu Preševo–Tabanovce preko koga se odvija promet putnika i svih vrsta robe. Taj sporazum su 12. jula u Beogradu u ime dve vlade potpisali ministri unutrašnjih poslova Srbije i Severne Makedonije.

Obraćajući se okupljenima na graničnom prelazu, premijerka Ana Brnabić je rekla da je ovo u svakom smislu poseban dan.

„Ovo je prvi zajednički granični prelaz u ovom delu Evrope. U našem regionu ovo nije važan dan samo za Srbiju i Severnu Makedoniju, ovo je potencijalno novi početak za ekonomsku, trgovinsku i regionalnu saradnju na Balkanu. Ali, potrebna je i politička hrabrost i vizija, da gledamo u budućnost, da ne budemo fokusirani na kratkovide populističke politike“, rekla je Brnabićeva.

Ona se sa Zaevom, posle ozvaničenja integrisanog prelaza, uputila ka Skoplju na sastanak, a planiran je i susret delegacija dveju zemalja i potpisivanje više sporazuma o saradnji. Nakon toga, Brnabićeva će se sastati i sa predsednikom Republike Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Tanjug/RTS, 26. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u