Gardijan: Tramp se posvađao sa ostalim liderima G7 zbog Rusije

Londonski list navodi da je diskusija o povratku Rusije u elitni klub bila napeta i da ostali iz G7 nisu podržali „Trampovu ideju“

Uticajni britanski dnevni list Gardijan objavio je da se Donald Tramp na samitu G7 u Bijaricu „posvađao sa kolegama zbog Rusije“. Američki lider je insistirao na povratku Rusije u elitni zapadni klub u formatu G8.

Londonski list navodi da je diskusija o tome bila napeta i da ostali iz G7 nisu podržali „Trampovu ideju“. A on se „nije složio sa njihovom argumentacijom“. Trampovu ideju-inicijativu potpuno je podržao samo italijanski premijer Đuzepe Konte. Japanski premijer – Šinzo Abe – „postavio se neutralno“. Svi ostali, uključujući predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, bili su protiv „povratka Rusije“.

Uprkos tome što im je Tramp predočio: „Za razmatranje problema Irana, Sirije i Severne Koreje – Rusija treba da bude za stolom“. Prethodnih dana je i francuski predsednik Emanuel Makron, predlagao da Rusija bude pozvana na samit G7 koji će 2020. biti održan u SAD. Glavni kontraargument bio je: „G7 mora ostati porodica, klub liberalnih demokratija, a Rusija i Putin taj kritermijum ne ispunjavaju“.

Međutim, i bezmalo svi protivnici inicijative su stali iza predloga da se „pojača koordinacija sa Rusijom“. Za „jaču koordinaciju sa Rusijom“ prvi se založio Makron, a Tramp ga je prvi podržao. Zapadni mediji se bave i „levim poljupcima“ u Bijaricu. Prvo je Tramp poljubio Brižit, Makronovu suprugu. Ubrzo potom se Melanija Tramp poljubila sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom.

 

Naslovna fotografija: Jeff J Mitchell/Pool/Getty Images

 

Izvor Fakti, 26. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u