Mekalister se sastao sa Vučićem i delom opozicije

Predsedavajući Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister tokom svoje posete Srbiji sastao se sa Vučićem i delom opozicije

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsedavajućim Odboru za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, sa kojim je razgovarao o evropskim integracijama, situaciji u regionu i reformskim procesima u Srbiji.

Aleksandar Vučić je čestitao predsedavajućem Dejvidu Makalisteru ponovni izbor za poslanika Evropskog parlamenta i predsedavajućeg Odboru za spoljne poslove. Tokom susreta, dvojica sagovornika su konstatovala da Srbija sprovodi veoma uspešne ekonomske reforme, te da je progres u sferi ekonomije najjasniji.

Vučić je istakao da će Srbija nastaviti da sprovodi unutrašnje reforme u skladu sa ocenama i preporukama institucija EU, prvenstveno iz Izveštaja Evropske komisije, ali i iz Rezolucije Evropskog parlamenta o napretku Srbije, posebno u oblasti vladavine prava, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima predsednika.

Rekao je da Srbija pozdravlja dogovor zemalja članica o nosiocima najznačajnijih funkcija u EU i izrazio nadu da će institucije EU i u novom sastavu nastaviti da podržavaju politiku proširenja i evropski put Srbije. Vučić je naglasio da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, pod okriljem EU, ali da je nastavak razgovora moguć tek nakon ukidanja taksi.

Dvojica sagovornika razgovarali su i o predstojećim izborima. Predsedavajući Makalister pozitivno je ocenio napredak u funkcionisanju parlamenta, nakon što su prihvaćene primedbe EK i naglasio da je neophodno raditi na reformi izbornog zakona. Tim povodom, Vučić je rekao da je Srbija spremna za usvajanje predloga za poboljšanje izbornog procesa.

„Kada je reč o radu Parlamenta, u pojedinim aspektima postojao je prostor za napredak i stoga su preporuke usvojene. Nacrt medijske strategije, koji je izrađen na vrlo transparentan i inkluzivan način, upućen je Evropskoj komisiji na mišljenje. Ovim dokumentom biće osigurani uslovi za nastavak reforme u oblasti medija i unapređenje slobode izražavanja“, dodao je predsednik Vučić.

Predsedavajući Makalister pozdravio je i nove infrastrukturne projekte istakavši da oni utiču na sveukupni ekonomski napredak zemlje. Dejvidu Makalisteru je ovo prva poseta Beogradu nakon što je stupio na novu dužnost. On se zatim u skupštini sastao sa poslanicima.

Uoči posete, Makalisteru se otvorenim pismom obratio Sergej Trifunović, predsednik Pokreta slobodnih građana. Trifunović je pozvao Makalistera da organizuje dijalog pod patronatom Evropske unije u kome bi predstavnici vlasti i opozicije iz Srbije, kao i civilno društvo i novinarska udruženja, došli do dogovora o realnom okviru u kom bi se održali izbori sledeće godine.

 

Izvor RTS, 26. avgust 2019.

SASTANKU PRISUSTVUJE I DEO OPOZICIJE
Sastanak predsedavajućeg Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera i poslanika održava se u Narodnoj skupštini Srbije, a na sastanak je došao i deo opozicije koja bojkotuje rad parlamenta. Sastanku prisustvuje poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić, poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić, šefica poslaničke grupe „Pokret za spas Srbije – Nova Srbija“ Sanda Rašković Ivić koja je inače i potpredsednica Narodne stranke.

Na sastanku je i šefica opozicione poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura, koja je prekinula bojkot parlamenta. Mekalister je na sastanak došao sa šefom delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, a dočekao ih je zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić.

Sastanku iz vladajuće većine, između ostalih, prisustvuju i šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Srbije Milorad Mijatović, poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević, poslanik Jedinstevene Srbije Petar Petrović i poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač. Dejvid Mekalister se prethodno sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom Jadrankom Joksimović.

MEKALISTER: PARLAMENT KLjUČNO MESTO ZA DEBATU
Mekalister je, na početku sastanka, ponovio podršku EU putu Srbije ka članstvu u toj organizaciji i rekao da je došao u Beograd da se informiše o aktuelnoj situaciji u zemlji, ali i u vezi s napretkom u sprovođenju reformi. On je takođe čestitao Srbiji na nedavno izgrađenom auto-putu Miloš Veliki.

Mekalister je izjavio da bi partije u Srbiji koje bi se odlučile za bojkot parlamentarnih izbora bile uskraćene da se njihov glas čuje u Skupštini Srbije i izrazio sumnju da bi to doprinelo jačanju demokratskih institucija.

„Bojkot nije objavljen, neke stranke ga zagovaraju, ali još se ne zna ni datum održavanja izbora“, rekao je Mekalister novinarima i ocenio da je potrebno nastaviti na unapređenju uslova rada u srpskom parlamentu.

„Često sam dolazio u Srbiju i uvek sam govorio da je to prelepa zemlja. Jedna zemlja, jedan parlament, jedna nacija sa mnogo različitih stavova. Istina je uvek negde u sredini i zavisi od definicije. Na građanima Srbije i politike je da odluče kojim putem žele da napreduje zemlja. Uskoro ćete srećom imati izbore i građani moći da odluče, poručio je Mekalister.

Pozdravio je napore za rešavanje problema u okviru okruglih stolova između vlasti i opozicije i dodao da zna koliko je teško, ali da je to jedini put za napredovanje. Konstatovao je da postoji nedostatak konsenzusa o ključnim stvarima u skupštini. „Dolazim iz parlamentarne demokratije u kojoj postoje isto razlike između vlasti i opozicije. Poželeo bih da postoji u Srbiji konsenzus o ključnim reformama za napredak zemlje“, naveo je.

Mekalister je rekao da uskoro dvojica njegovih kolega Eduard Kukan i Knut Flekenštajn dolaze u posetu Srbiji sa ciljem da saslušaju sve o aktuelnoj situaciji.

„Radi se o dvojici odličnih poznavalaca vaše zemlje i regiona. Sastaće se sa predstavnicima svih partija, a cilj posete je da prvo sve saslušaju i vide da li postoji želja svih strana da prihvate pomoć Evropskog parlamenta i EU u prenošenju svoje prakse“, objasnio je Mekalister. Kazao je i da je potom na Srbiji da odluči hoće li da je EU podrži.

PRIŠTINA DA UKINE TAKSE
Takse moraju da se suspenduju da bi se uspostavio dijalog između Beograda i Prištine, a EU je spremna da pomogne što je pre moguće, rekao je Mekalister. On je na pitanje novinara o taksama koje Priština još uvek ne ukida na robu iz centralne Srbije, rekao da je EU veoma jasno do sada naglasila da te takse treba da budu ukinute.

Navodeći da smatra da Prištinu domaća politika onemogućava da se fokusira na to, Mekalister je rekao – „naš stav je isti“ i podsetio na saopštenje država Kvinte. On je rekao da dijalog između Beograda i Prištine ne postoji i da od obe strane zavisi kada će dijalog biti nastavljen. Kako je rekao, postoje ozbiljne prepreke, a EU je veoma jasno do sada naglasila da bi takse trebalo da budu ukinute.

Mekalister je, takođe, primetio da nije bilo reakcija u Prištini na saopštenje Kvinte i kazao da pretpostavlja da treba sačekati ishod parlamentarnih izbora na Kosovu. Na pitanje da li Evropa ima dodatni argument da Prištinu pozove da ukinu takse ili to prepušta SAD, Mekalister je kazao da su Evropljani jednako uključeni u to kao i Amerikanci i da su na isti način pozvali vlasti na Kosovu da suspenduju tu odluku.

„Poslednja izjava država Kvinte je jasna u SAD i države EU su rekle isto. Nadam se da će odgovorni ljudi u Prištini poslušati savet i zahtev sa naše strane“, rekao je Mekalister, koji je istakao da Priština otkada je uvela takse dobija istu poruku u vezi sa suspenzijom.

ORLIĆ ZATRAŽIO VEĆU DINAMIKU U OTVARANjU POGLAVLjA
Zamenik šefa poslaničkog kluba SNS Vladimir Orlić zahvalio se na Mekalisterovoj podršci Srbiji i kazao da se Srbija i dalje nalazi na reformskom kursu. Preneo je da nivo podrške članstvu Srbije u EU u našoj zemlji nije promenjen od njegovog poslednjeg boravka, ali da bi reakcija EU na određene stvari mogla da osnaži tu podršku. S tim u vezi Orlić je zatražio veću dinamiku u otvaranju poglavlja, ocenivši da bi to sigurno donelo dodatnog optimizma u našem društvu.

Takođe je ocenio da bi jasno zauzimanje EU, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine bilo dobro, posebno kada se radi o nespornim pitanjima poput nedoslednosti Prištine u sprovođenju Briselskog sporazuma i taksi, za koje postoji jasna osuda, te nema potrebe za veštačkim balanskom, jer svi znaju da je to osnovna prepreka dijalogu.

Komentarišući dijalog vlasti i opozicije na FPN Orlić je rekao da SNS ima pozitivan pristup tom dijalogu, da je bilo dobrih prilika da se čuju dobri predlozi nevladinih organizacija. Kazao je da je do sada bilo tri susreta i da se očekuju još dva, da su naprednjaci tim procesu pristupili sa pažnjom. Potpredsednik Skupštine Đorđe Milićević govorio je o dijalogu Beograda i Prištine, te ponovio da je Srbija otvorena za dijalog.

Opozicija je na sastavku sa Mekalisterom kritikovala vlast, pa je tako Gordana Čomić (DS) ocenila da se idući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije neće razlikovati od prošlog, navodeći da to kaže sa dosta žaljenja. Čomić je kazala da veruje da je Mekalister upoznat sa teškoćama u parlamentu u poslednje tri godine, te da ne mora da navodi dokaze. Ona je rekla da će se o bojkotu izbora više govoriti u septembru, dodala da je bojkota bilo i ranije id a je važno da se zna koji je cilj bojkota ili izlaska na izbore.

Sanda Rašković Ivić iz Narodne stranke kritikovala je rad u Skupštini rekavši da ona ne funkcioniše zbog čega se veći deo odlučio na bojkot sednica u plenumu. Dodala je da ne postoje uslovi za fer izbore i da ne veruje da se oni mogu promeniti do održavanja izbora u martu ili aprilu kada bi trebalo da se održe. Kazala je da se Srbija kreće 200 na sat prema jednopartijskom sistemu i zamolila Mekalistera da ne bude kao Vinston Čerčil koji je pomogao da se u Jugoslaviji uveze komunizam.

Poslanik LDP Nenad Milić kazao je da je skupština jedna od institucija sa najmanjim ugledom, ali ne zbog rasprava i svađa poslanika, već zbog toga što se odluke ne donose tu već u strankama. Upozorio je Mekalistera da su građani koji se za EU postali skeptični, jer, veruju da je nemoguće da EU ne vidi šta se dešava unutar zemlje i da ne reaguje, kao i da su danas za EU bivši glasači SRS.

Veći deo opozicije je, rekao je Milić, antievropski orjentisan, a rekao je i da je situacija danas u zemlji takva da mogu da se dogode problemi, jer, kako je objasnio, vlast ima podršku, ali istovremeno postoji i veliki odijum prema njima.

Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara podvukla je značaj ulaska Srbije u EU za sve manjine, a tako i mađarske. Govoreći o radu u skupštini ocenila je da se situacija promenila i da je, kada je razgovarano o predlogu Zakona o finansiranju AP Vojvodine, razmatran i predlog opozicije. Rekla je da je dobro što konačno imamo redovne, a ne vanredne izbore.

Tatjana Macura Stranka moderne Srbije ukazala je na značaj napretka Srbije ka EU, na rešavanje krize sa Kosovom, koja se odlaže, i zbog čega najviše trpe građani na KiM. Govoreći o bojkotu rada parlamenta, podsetila je da se njena stranka najpre solidarisala sa opozicijom, jer je bio dogovor da se tokom bojkota prikaže kako treba da izgleda rad u parlamentu.

„U tom periodu je opozicija najavila održavanje paralelnog parlamenta, gde je trebalo razgovarati o zakonima koji su na dnevnom redu u skupštini, ali na moju žalost nismo uspeli da sprovedemo šta smo isplanirali i stranka je odlučila da prekine sa bojkotom i nastavi učešće u parlamentu“, objasnila je ona.

Požalila se na odnos poslanika vladajuće većine, koji je okarakterisala kao više nego nekorektan, ali je rekla da postoji prostor da se ovo pitanje reši. Kazala je da ne vidi, kao drugi, da ne postoji mogućnost da se upristoji rad u skupštini. Ona je izrazila žaljenje što su kolege iz opozicije tražile izgovor da se isključe iz dijaloga sa vlasti, tvrdeći da se radi o pritisku lidera. Podsetila je da istraživanja pokazuju da su građani za postizanje rešenja, kako bi svi učestvovali na izborima. Macura je navela da SMS još nije donela odluku o učešću na izborima, ali da joj se čini da će oni ipak učestvovati na njima.

Poslanik na listi SNS Marijan Rističević pitao je Mekalistera da li bi on izašao na izbore po pravilima koje je donela njegova stranka, odnosno konstatovao je da za njega bojkot opozicije nema smisla, jer se izbori odvijaju po pravilima koje su oni postavili. On je rekao da predstavnici opozicije imaju problem između njih samih, jer, kako kaže, reč je o partijama koje su uglavnom nastale iz DS.

Kada je reč o atmosferi u parlamentu, Rističević je kazao da opozicija kritikuje kulturu dijaloga dok su istovremeno, kako je naveo, njega pljunuli, poslanika vlasti gađali delovima kompjutera, a predsednici Skupštine Srbije upadali u kabinet. Naveo je da je opozicija, po nekim statističkim podacima, čak više govorila od poslanika vlasti.

Rističević je naveo da je sadašnja vlast, kao opozicija do 2012. imala samo „tri sata na TV Kopernikus“ i emisije na Radio Fokusu. Takođe, kazao je da opozicija misli i da su samo opozicioni mediji slobodni mediji. Preneo je informaciju da u Srbiji postoje dve neregistrovane televizije N1 i Nova S, odnosno registrovane su u Luksemburgu, a u Srbiji ne plaćaju naknade.

Miroslav Aleksić iz Narodne stranke kritikovao je Skupštinu kao servis izvršne vlasti u kojoj se ne želi čuti glas opozicije, zbog čega je najveći deo opozicije odlučio da ne učestvuje u radu. Kazao je da dijaloga sa vlašću nema, i da je u dijalogu dobijena jasna poruka da vlast nije spremna da menja bilo šta u smislu političkog ambijenta, već da je spremna samo na promene nekih uslova u predizbornoj kampanji.

Ni NS ni SZS, prema njegovim rečima, ne smatraju da je bojkot politika i cilj, ali je jedino sredstvo u aktuelnom vanrednom stanju za borbu da se nešto promeni. Aleksić je kazao da je u Srbiji došlo do krajnjeg trenutka za promenu sistema, jer ukoliko želimo dalje da napredujemo ka EU moramo stvari menjati brže i ozbiljnije.

Petar Petrović iz Jedinstvene morate iz EU da primenite iste aršine prema Srbima kao prema Albancima, da izvrše pritisak da poštuju što su potpisali. „Mislimo da pitanje taksi možete da rešite za 24 sata ako to rešite i hoćete“, naveo je Petrović. Kada je reč o bojkotu opozicije podsetio je da zakoni nisu menjani i da su opoziciji valjali dok su pobeđivali na izborima.

U Srbiji nikada bolje nije bilo nego sada i ova vlast ima podršku u narodu, te ima najmanje sa koalicionim partnerima 70 odsto, konstatovao je Petrović i zamolio Mekalistera i EU da imaju više razumevanje za Srbiju, bar onoliko koliko je Unija imala prilikom prijema Bugarske i Rumunije „ispred kojih je svakako Srbija“.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Gol

 

Izvor Tanjug/Beta/NSPM, 26. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u