Ž. Rakić: Putinov odgovor Amerikancima

Nakon što su SAD istupile iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom, Putin je naredio da se pripremi „adekvatan odgovor“. Šta će to doneti?

Nova trka u naoružavanju: Pre tri nedelje SAD su jednostrano istupile iz ugovora – potpisanog davne 1987. godine – o zabrani proizvodnje, testiranja i posedovanja raketa kratkog i srednjeg dometa od 500 do 5.500 kilometara. Ubrzo potom, Vašington je ponosno obelodanio da je u blizini obala Kalifornije uspešno isprobana krstareća raketa, koja je posle leta od preko 500 kilometara uspešno pogodila cilj.

Iz šturog saopštenja moglo se zaključiti da je reč o raketi koja je naoružana konvencionalnim eksplozivom, ali bi mogla da ponese i atomsku bojevu glavu. „Podaci i iskustva iz ovog testa poslužiće za dalji razvoj raketa srednjeg dometa”, saopštio je još Pentagon.

Američki test je, naravno, otvoreno kršenje sporazuma potpisanog 1987. i njime je ugašena i poslednja nada da bi SAD i Rusija mogle da sačuvaju dokument koji su potpisali tadašnji lideri dve zemlje: Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Vašington je u februaru ove godine najavio – uz otvorenu podršku NATO-a – da će jednostrano napustiti ugovor iz 1987, optužujući Moskvu da odavno krši sporazum. Rusija je, naravno, odbacila ove optužbe, tvrdeći da SAD izmišljaju alibi za jednostrano napuštanje dogovora iz vremena Hladnog rata.

Bilo kako bilo, sporazum iz 1987. postao je mrtvo slovo na papiru i sada se očekuju dalji potezi Vašingtona i Moskve. Iz Kremlja je već stiglo upozorenje da je predsednik Vladimir Putin naredio da se pripremi „adekvatan odgovor na izazov SAD”. Ukoliko se ova ruska pretnja ostvari stručnjaci procenjuju da će to biti znak za početak nove trke u naoružavanju i dolazak vremena u kojem će se opet opasno zveckati ubitačnim oružjem.

„Pomeranje” granica: Tajna misterioznih eksplozija koje su se poslednjih dana dešavale u Iraku polako se razotkriva. Jedna od teorija, u prvom trenutku olako odbačena, da iza svega stoji Izrael, polako dobija ozbiljno utemeljenu potvrdu.

Da podsetimo: pre nekoliko dana mediji su izvestili u misterioznim eksplozijama u iračkoj vazduhoplovnoj bazi Al Bakr gde su stacionirani irački borbeni avioni F-16. Irački mediji su, zatim, izvestili i da je nekoliko eksplozija neobjašnjivog porekla zabeleženo i u Bagdadu.

Ono što je posebno bilo iznenađujuće jeste činjenica da u napadu na vazduhoplovnu bazu nije oštećen nijedan irački borbeni avion. Sve to bili su dovoljni razlozi da se pojave različite teorije i medijske spekulacije među kojima je svakako bila najinteresantnija ona koja je tvrdila da su tajanstvene eksplozije bile posledica izraelskih vazdušnih napada.

Ruski informativni portal Sputnjik preneo je informaciju da su u napadima učestvovali „nevidljivi” izraelski avioni F-35 a da su mete bila skladišta iranskih taktičkih raketa „fateh-110”, dometa do 200 km, koje pripadaju iračkim šiitskim grupama. Ruski portal je tada utvrdio da su izraelski avioni u napadima koristili krstareće rakete.

A onda je stigla i zvanična potvrda da iza napada u Iraku stoji Izrael. Američki dnevnik Njujork tajms preneo je izjave neimenovanih zvaničnika SAD da je „Izrael izveo, poslednjih dana, nekoliko napada u Iraku”. Ovo je indirektno potvrdio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu u intervjuu za izraelski Kanal 9 na ruskom jeziku.

„Mi delujemo ne samo ako je potrebno, mi delujemo u mnogim područjima protiv države (Irana, prim. aut.) koja želi da nas uništi”, izjavio je Netanjahu .

Iako nije direktno pomenuo Iran i Irak, izraelski premijer je dao dovoljno materijala da se potvrdi priča o pozadini napada. A ovakvo izraelsko ponašanje zapravo i nije neka novost. Izrael je dosad priznao da je izveo stotine napada na ciljeve u Siriji i Libanu kako bi sprečio da se „Iran vojno učvrsti u ovim državama”. Još jedno „pomeranje” granica i gađanje meta u nezavisnom i suverenom Iraku očigledno je samo nastavak ove izraelske politike. Jedino ostaje nepoznanica koja sledeća država će se naći na izraelskom nišanu.

Gore pluća planete: Šume u Amazoniji gore a brazilski predsednik Žair Bolsonaro se češlja. Već nedeljama u šumama Amazonije besne požari koji gutaju stotine kvadratnih kilometara pluća planeta. Prema izveštajima svetskih agencija, od početka godine u Amazoniji je registrovano 72.000 požara što je 83 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Brazilske vlasti na čelu s predsednikom Žairom Bolsonarom najpre su odbijale bilo kakvu odgovornost države za dramatično krčenje šuma i požare. Bolsonaro je, zatim, optužio nevladine ogranizacije iz sveta da su direktni krivci za izbijanje požara. A onda je, ipak, morao da promeni ploču, posebno posle izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona da je „lagao” u svojim obećanjima u vezi s klimom. Suočen s pretnjom međunarodnog bojkota predsednik Bolsonaro je naredio da se vojska uključi u gašenje požara u Amazoniji. Čini se prekasno: Brazil i cela planeta pretrpeli su nemerljivu štetu a visoku cenu ovog nemara platiće buduće generacije.

 

Autor Žarko Rakić

 

Izvor Politika, 25. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u