EU spremila plan za tehnološko pariranje Americi vredan 100 milijardi evra

Sam plan je zamišljen kao odgovor EU na agresivnu trgovinsku politiku SAD i na monopol američkih IT korporacija

Unutar Evropske komisije sačinjen je plan koji predviđa pretvaranje EU u tehnološkog kolosa koji će biti u stanju da na ravnoj nozi konkuriše Sjedinjenim Državama i Kini. Za njegovu realizaciju – po proceni – biće potrebno najmanje 100 milijardi evra. Sam plan je zamišljen kao odgovor EU na agresivnu trgovinsku politiku SAD i na monopol američkih IT korporacija.

Još je potpuno nejasno hoće li ovaj plan odobriti novi šef Evropske komisije – Nemica Urusula fon der Lajen. Ali, neki smatraju da je mnogo značajniji pristup na kojem je plan zasnovan jer svedoči da se rupa na brodu globalizacije – ako još i ne tone previše brzo – ipak sve više povećava.

Plan, koji je napisan na 173 stranice, sadrži i preporuke predsedniku Evropske komisije i drugim novim zvaničnicima EU od kojih se traži da se o planu i preporukama izjasne u prvih sto dana mandata. Plan za glavni cilj proglašava eliminaciju ekonomskog i tehnološkog zaostajanja EU za SAD i Kinom. Ekonomskog, uprkos tome što je ekonomija SAD trenutno „teška“ 21 trilion dolara, a ekonomija EU – 19 triliona dolara.

Planom se predviđa stvaranje fonda Evropska budućnost koji bi raspolagao sa pomenutih više od 100 milijardi evra koje bi bile korišćenje za kupovinu akcija u najperspektivnijim evropskim visokotehnološkim kompanijama. U oblasti IT, američki lideri imaju 100 puta veću kapitalizaciju od evropskih. Na listi 32 najmoćnije internet-kompanije u svetu – samo je 5 evropskih, a među njima su sve ruske (Mailru Group i Jandeks). U Evropi nema kompanija nivoa kineskih – Alibaba, Tensent i Baidu.

Drugi ključni predlog se svodi na razvezivanje ruku funkcionerima EU u slučaju da Vašington „pređe na agresivni protekcionizam“. Sa davanjem prava na „preventivni udar“, odnosno uvođenje jednostranih carina na američku robu. Plan predviđa i ograničavanje prava kineskim kompanijama da učestvuju na tenderima unutar EU. Već se postavilo pitanje: gde naći pomenutih 100 milijardi evra kad je ceo godišnji budžet EU 169 milijardi evra?

 

Naslovna fotografija: Jacquelyn Martin, File/AP Photo

 

Izvor Fakti, 27. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u