Neformalna grupa „Prijatelji Sandžaka“ se ponovo okuplja na jesen

Iako „Prijatelji Sandžaka“ poručuju da je njihov glavni cilj ekonomska podrška ovom kraju, teško da se može izbeći politički prizvuk

Neformalna grupa zapadnih diplomata „Prijatelji Sandžaka“, koju su pre skoro deceniju osnovali predstavnici desetak ambasada i međunarodnih organizacija, i dalje je veoma aktivna i u fokusu drži region jugozapadne Srbije.

Prema nekim najavama, na jesen bi ponovo trebalo da se okupe kako bi razmenili informacije o projektima i političkoj situaciji, a u međuvremenu ambasadori pojedinačno dolaze u Novi Pazar da „skeniraju“ stanje.

Iako su iz „Prijatelja Sandžaka“ u više navrata poručivali da je njihov glavni cilj ekonomska podrška ovom kraju, teško da se može izbeći i politički prizvuk njihovog angažmana. Jer, do sada su strani ambasadori osnovali još samo jednu sličnu asocijaciju, i to opet za nerazvijeni deo zemlje, gde Srbi nisu većina i gde su međunacionalne tenzije često podignute – „Prijatelji juga Srbije“.

Nihat Biševac, gradonačelnik Novog Pazara, kaže, za Novosti, da su se diplomate iz neformalne grupe „Prijatelji Sandžaka“ poslednji put okupili prošle godine. On nema precizne podatke koliko novca i projekata se slilo u region zahvaljujući ovoj organizaciji, jer se, objašnjava, konkursi za pomoć ili investicije raspisuju za celu Srbiju, pa onda i Novi Pazar aplicira. On dodaje i da se čitav taj proces uglavnom odvija preko nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su USAID, Evropski progres, Tika…

Na pitanje kako vidi pojedine tvrdnje da su zapadne diplomate u Srbiji posebno zainteresovane za one regione u kojima potencijalno može doći do nekih nestabilnosti, pa da na njih često i sami utiču, Biševac kaže:

– U kontaktima sa brojnim stranim diplomatama nisam primetio ništa drugo do želje da se rešavaju problemi pre svega onih koji opterećuju naš ekonomski nerazvijen region.

Nemački ambasador Tomas Šib, koji je nedavno posetio Novi Pazar, kaže da je tokom obilaska jugozapadne Srbije zadržao veoma pozitivan utisak:

– Ekonomski i socijalni izazovi su stvarni i mi ćemo nastaviti da podržavamo naše srpske partnere da se nose sa njima. Bezbednosni izazovi ili međuetničke tenzije nisu bile tema mojih sastanaka tokom posete.

Grupa „Prijatelji Sandžaka“ prvi put se sastala 2009, na inicijativu tadašnjeg američkog ambasadora Kamerona Mantera. U grupi su predstavnici ambasada SAD, Nemačke, Velike Britanije, Turske, Holandije…

NEMAČKA PREDNjAČI U DONACIJAMA
U nemačkoj ambasadi naglašavaju da je Nemačka, posle EU, najveći bilateralni donator u Srbiji, što se, objašnjavaju, takođe reflektuje i na jugozapadnu Srbiju, gde rade zajedno sa lokalnim partnerima na jačanju ekonomije i stvaranje boljeg života za građane. Kao primer navode pomoć od 4,6 miliona evra kako bi se toplana u Novom Pazaru učinila efikasnijom i po ekološkim standardima.

 

Autor D. Milinković

 

Naslovna fotografija: bnv.org.rs

 

Izvor Večernje novosti, 28. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u