U Hrvatskoj hapšenja i politička previranja zbog napada na Srbe

Zbog serije napada na Srbe u Hrvatskoj, policija je uhapsila deset osoba starosti od 21 do 28 godina, a za još desetoricom se traga

Posle nekoliko dana istrage policija je privela deset mladića od 21 do 28 godina koji su učestvovali u brutalnom napadu, sa fantomkama na glavi, na goste kafića „Petko“ u Uzdolju. Među njima je bio i dvadesetdvogodišnji huligan koji je u junu učestvovao u napadu na sezonske radnike u Supetru na ostrvu Brač, posle čega je kratko završio u pritvoru, a suđenje do sada nije ni počelo.

Policija ga je posle ispitivanja pustila jer, navodno, nema dokaza da je bio napadač i u Uzdolju. Većina iz tog huliganskog društva su Splićani ili stanovnici okolnih mesta, a celo leto putuju obalom i napadaju Srbe. Neverovatno je da ih policija, koja je morala da zna o kakvim se problematičnim ljudima radi, nije u tome sprečila, već su neometano, organizovano izveli stravični napad u Uzdolju. Zato i ne čudi što je jedan od huligana, koji je u sredu priveden, vikao TV ekipama koje su to snimale: „Novinari Srbi!“

Split postaje grad-slučaj u kom su napadi iz mržnje stvarnost, a tek posle pritiska javnosti svi oni koji bi morali da učestvuju u sprečavanju takvih incidenata, počnu nešto da preduzimaju. Međutim, kazne su male ili nikakve, huligani su kao indijske svete krave, a brane ih svi kojima su napadi na Srbe normalni?! Napadači su tako u delu javnosti „heroji“, dok se talas nasilja nezaustavljivo širi.

Ni riječki slučaj napada na Srbina Dobrivoja Arsića još nije dobio epilog, a napadač Marko Škalamera pušten je iz pritvora, jer su ispitani svi svedoci. Za njegovo puštanje zauzeo se i sam Arsić, a dalji tok istrage treba da utvrdi sve okolnosti koje su rezultirale fizičkim napadom na Arsića, pre svega da li je Škalamera izveo unapred pripremljen napad iz mržnje ili je reč o svađi komšija.

Svi ovi poslednji napadi na građane srpske nacionalnosti u Hrvatskoj izazvali su burne reakcije, koje se sve više reflektuju i na političke odnose.

– Procenjujemo situaciju i tek ćemo onda da odlučimo koji će biti dalji koraci – kaže za Novosti Milorad Pupovac koji se našao u epicentru napada sa svih strana.

Sa premijerom nije još razgovarao, a posle sastanka užeg vođstva HDZ-a Andrej Plenković je poručio Pupovcu da od njega očekuje da ne doprinosi polarizaciji društva, jer je dosta sa spiralom mržnje prema zemlji koja je članica Evropske unije.

Dok se čeka odluka SDSS-a, hoće li ili ne ostati u vladajućoj koaliciji, sve je više pritisaka i na Plenkovića da saradnju raskine. Udruženja veterana traži da državno tužilaštvo pokrene istragu protiv Pupovca, jer je „svojim izjavama destabilizovao Hrvatsku i počinio kazneno delo povrede ugleda zemlje govorom mržnje“. Reagovali su i biskupi pošto je Pupovac kazao da i pojedini pripadnici Katoličke crkve promovišu nesnošljivost. U izjavi Hrvatske biskupske konferencije te se Pupovčeve reči proglašavaju neistinitim i manipulativnim.

Sa druge strane, penzionisani general Hrvatske vojske Veselko Gabričević pita kako je moguće da najviši nosioci vlasti, pre svega predsednica i premijer, ne znaju da je „Za dom spremni“ ustaški pozdrav. „Svi znamo da je to pozdrav zločinačke, ustaške i izdajničke tvorevine NDH“, kaže on.

– Fašizam je pred vratima Hrvatske i eskalacija nasilja ne iznenađuje – zaključuje Peđa Grbin, poslanik najuticajnijeg opozicionog SDP i potpredsednik parlamentarnog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sistem.

TRAŽE JOŠ DESETORICU
Policija je potvrdila da su petnaestorica napadača u Uzdolju Splićani, pripadnici Torcide, a da se traga za još desetoricom. Jedan od njih prvo je išao u izviđanje, tvrdi policija, a onda je usledio napad. Imali su fantomke, a u rukama drvene i metalne predmete. Vređali su goste na nacionalnoj osnovi i uništavali inventar. Preti im zatvor do tri godine, a onima koji su gostima naneli povrede i pet godina. Napad u Uzdolju nije bio povezan sa onim u Đevrskama. Protiv nasilnika su podignute kaznene prijave zbog nasilničkog ponašanja iz mržnje i smešteni su u pritvor.

 

Autor Jurica Kerbler

 

Izvor Večernje novosti, 28. avgust 2019.

Pratite nas na YouTube-u