Barnije: EU neće popustiti Džonsonu

Velika Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra, a pitanje granice između Irske i Severne Irske posle bregzita i dalje je najveća prepreka

Glavni pregovarač EU za bregzit Mišel Barnije upozorio je britanskog premijera Borisa Džonsona da neće popustiti pre 31. oktobra i pristati na ustupke kako bi bila prevaziđena pat pozicija dve strane i izbegnut haotični izlazak Velike Britanije iz Unije.

Barnije je danas upozorio da će „EU u svim okolnostima nastaviti da štiti interese svojih građana i kompanija, kao i uslove za mir i stabilnost na irskom ostrvu“, navodi Asošiejted pres. On je rekao da je „dužnost i odgovornost“ EU da obezbedi da se na irskom ostrvu očuva mir.

Velika Britanija treba da izađe iz EU 31. oktobra, a pitanje granice između Irske, članice EU, i britanske Severne Irske posle bregzita, i dalje je glavna prepreka uređenom bregzitu. U sporazumu o bregzitu koji je s EU postigla Džonsonova prethodnica Tereza Mej to pitanje rešeno je zaštitnom merom „bekstop“, koja predviđa da posle izlaska Velike Britanije nema „tvrde granice“ između dve Irske.

Mnogi strahuju da bi „tvrda granica“ između dve Irske obnovila krvave sukobe i terorizam između irskih katolika i protestanata, koji su mahom po svaku cenu za ostanak u Velikoj Britaniji.

S druge strane, vatrene pristalice bregzita, među kojima je Džonson, strahuju da bi mera „bekstop“ mogla da ostavi Veliku Britaniju trajno vezanu za trgovinska pravila EU. Džonson je više puta izjavio da EU treba da odustane od zaštitne mere „bekstop“ ako želi da izbegne haotični bregzit, odnosno, izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Yves Herman

 

Izvor Beta/pink.rs, 29. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u