Makron pozvao na veći angažman na Zapadnom Balkanu, pomenuo i Srbiju

On je istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, a kao primer je spomenuo Srbiju

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je od francuskih ambasadora u svetu da se ponovo geografski uključe u događanja na Zapadnom Balkanu, pomenuvši kao konkretan primer Srbiju, prenosi Tanjug.

Kako se navodi u govoru koji je u celosti objavljen na sajtu Predsedništva Francuske, on je istakao da Pariz mora ponovo da investira u zemlje koje Francusku istinski vole, kako ne bi dozvolio da druge evropske sile „igraju igru na mestu Francuske“.

„U protivnom će o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska. Ovde isto i Nemačka ima svojih zamisli i moram da kažem da su one mnogo efikasnije i više strateške nego naše“, kazao je, između ostalog, francuski predsednik. On je podsetio da je u julu posetio Srbiju.

„Mislim da je poslednja predsednička poseta Srbiji bila 2001. godine, to je ludilo. Kad, na primer, vidim koliko investiramo u oblasti kulture, mnogo manje investiramo u oblasti javnog života, nego u nekim zemljama koje su znatno manje strateške i znatno udaljenije“, rekao je Makron na tradicionalnoj ambasadorskoj konferenciji, navedeno je na sajtu Predsedništva Francuske.

Podsećajući na posetu Srbiji, on je istakao da je primetio da su u tim zemljama u kojima Pariz manje investira, predstavnici Francuske dočekivani sjajno. „Da bismo imali evropsku strategiju, moramo razmišljati o granicama Evrope“, poručio je Makron ambasadorima.

Francuski predsednik je dan posle Samita G7 u Bijaricu pozvao diplomate da pomognu da se Evropa pretvori u „izbalansiranu silu“, a ne u „silu pridruženu“ SAD i Kini. Makron je u govoru pred oko 200 ambasadora poručio da se zalaže za „odvažnu strategiju“ francuske diplomatije, ističući da je neophodno približavanje EU i Rusije. „Odgurnuti Rusiju od Evrope bila bi duboka greška“, poručio je Makron.

 

Izvor Sputnjik, 29. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u