Server: Vučić ubeđuje SAD da je deo rešenja, a ne problema

Vučić nastoji Sjedinjene Američke Države i dalje ostaviti u čvrstom uverenju da je on deo rešenja, a ne deo problema na Balkanu, rekao je on

Vučić sedi na dve, pa čak i na tri stolice, ako se tu ubroji i Peking i nastoji Sjedinjene Američke Države i dalje ostaviti u čvrstom uverenju da je on deo rešenja, a ne deo problema na Balkanu, rekao je američki analitičar i profesor na Univerzitetu Džon Hopkins u Vašingtonu Danijel Server i ocenio da je Milorad Dodik odlučan da uruši državu BiH.

Milorad Dodik odlučan je da uruši državu BiH, mada baš i nisam siguran šta u praksi zapravo znači njegova najava da će se RS povući iz pojedinih institucija, ali to bi zasigurno otežalo njihov efikasan rad, rekao je Server.

On kaže, da bi mogao govoriti o eventualnom povećanom američkom angažmanu na području Zapadnog Balkana, prethodno bi morao steći uvid u politiku koja je za takvo nešto neophodna SAD.

„Ako ta politika uključuje razmenu teritorije na Kosovu po principu etničke podele, usprotivio bih se povećanom američkom angažmanu, jer bi to destabilizovalo Bosnu i Makedoniju, a Putinu bi dalo veliki poklon u Gruziji, Moldaviji i Ukrajini. Međutim, ako bi ta politika podrazumevala odlučnost da BiH postane funkcionalna država koja može ispunjavati uslove za članstvo u EU, rado bih je podržao“, rekao je Server.

U osvrtu na nedavnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Njujorku i sastanka s američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom, Server je rekao da „Vučić sedi na dve, pa čak i na tri stolice, ako se tu ubroji i Peking“. Vučić nastoji Sjedinjene Američke Države i dalje ostaviti u čvrstom uverenju da je on deo rešenja, a ne deo problema na Balkanu, ocenio je Server.

Komentarišući i reči Vučića da nikada neće staviti svoj potpis koji bi značio da Albanci dobiju sve, a Srbija ništa, Server je rekao: „Čemu bi se Vučić mogao nadati priznavanjem Kosova? Pa prvo i najvažnije, uklanjanju inače nepremostive prepreke za članstvo u EU“, istakao je Server.

On je podsetio da su Nemačka i nekoliko drugih država članica EU jasno poručile da neće ratifikovati članstvo Srbije bez potpune i nepovratne normalizacije odnosa s Kosovom.

„Ako Srbija, kao što je to i planirala, bude čekala da se u potpunosti kvalifikuje za članstvo u EU, onda ništa ni ne može očekivati zauzvrat za normalizaciju odnosa s Kosovom“, rekao je Server portalu Vijesti.ba.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Fonet/N1, 29. avgust 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u