SAD imenovale Palmera kao izaslanika za Balkan, šta to donosi?

Metju Palmer važi za karijernog diplomatu koji dobro poznaje situaciju u regionu. Još devedesetih godina radio je u Beogradu

Jači diplomatski napori Sjedinjenih Američkih Država u podršci miru, stabilnosti i napretku u regionu i integraciji država zapadnog Balkana u zapadne institucije – to najavljuju iz Stejt departmenta, a za sve to će biti zadužen Metju Palmer. Novi, specijalni predstavnik za Balkan, državama regiona odavno je poznat i svoje ime već je upisao u neke događaje na Balkanu u proteklim decenijama. Njegovo imenovanje nastavak je sve aktivnije uloge Amerike u razrešenju kosmetskog pitanja.

Metju Palmer važi za karijernog diplomatu koji dobro poznaje situaciju u regionu. Još devedesetih godina radio je u Beogradu. I nakon odlaska pratio je Srbiju i Crnu Goru, a bio je prisutan i u Rambujeu. Posle angažovanja u Jugoistočnoj Aziji, vraća se u srpsku prestonicu na mesto savetnika ambasadora SAD.

Detalje iz Palmerove biografije, da priča srpski i da je oženjen Beograđankom, srpski šef diplomatije Ivica Dačić ne tumači kao srpsku prednost jer će, kako kaže, morati da se dokazuje da nije pristrasan.

Ovdašnjoj javnosti nije neubičajeno da Sjedinjene Države delegiraju svog predstavnika za Balkan. Otuda i ne čudi što u Palmeru mnogi vide Ričarda Holbruka.

„Premda je razlika u ličnostima Palmera i Holbruka dosta značajna, Holbruk je bio taj čija je profesionalna ambicija do koje nije dostigao da postane državni sekretar, zakitio se Dejtonskim sporazumom. Palmer je čini mi se dosta strpljiv čovek, čini mi se da razume problem“, kaže novinar Milan Mišić koji je godinama izveštavao iz Vašingtona.

Mesecima se spekuliše o zainteresovanosti Vašingtona da reši problem u pregovorima Beograda i Prištine. Novi predstavnik intrigira. Američka politika nikada nije statična – kratko odgovara na pitanje da li se ona menja.

„Ovo je potvrda svega onoga što sam govorio i ranije, da je američka administracija promenila svoj stav. Nije promenila stav o nezavinosti Kosova, nego je promenila stav o tome da to pitanje nije rešeno i da ono treba da se rešava. Što bi imenovala specijalnog predstavnika da je ta stvar rešena“, rekao je Dačić.

Slobodan Zečević, naučni savetnik sa Instituta za evropske studije kaže da je verovatno procena da EU nema dovoljno autoriteta, da je nejedinstvena po tom pitanju i da Metju Palmer svojim autoritetom može da doprinese rešavanju problema na Blakanu.

Stejt department definiše Palmerov mandat specijalnog izaslanika kroz dva elementa – da doprinese miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu i pospeši ulazak zemlja regiona u evroatlantske institucije.

„Akcenat je na atlanskim institucijama, mi u ovom momentu imamo najveću moguću saradnju sa Natoom za jednu državu nečlanicu. O tome ne govorimo mnogo, u prvi plan ističemo saradnju sa Rusijom, čini mi se da sada NATO koji nije bio na stolu polako dolazi na sto“, kaže Mišić.

Već u ponedeljak Palmer će u novoj funkciji učestvovati u radu Strateškog foruma na Bledu. Nakon toga predstavljaće SAD na sastancima Kvinte u Briselu i posetiti Podgoricu.

 

Autor Milica Pujkilović

 

Izvor RTS, 31. avgust 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u