M. Đukanović: Srbiji i Rusiji je bilo mesto u Varšavi

On je istakao da žali i što se na tom događaju nisu pojavili predstavnici „nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srba”

Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata bi bila još potpunija da je na njoj učestvovala i Rusija, kao i predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije, izjavio je u Varšavi predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

„Imam na umu tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski Savez imao u oslobađanju Evrope i u savezničkoj pobedi nad fašizmom”, kazao je Đukanović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice u Poljskoj.

Kako prenosi podgorički portal CDM, on je istakao da žali i što se na tom događaju nisu pojavili predstavnici „nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srba”. Srbi su, kako je to Đukanović rekao, zajedno sa njima (Crnogorcima) dali nemerljiv doprinos jednoj velikoj pobedi u Narodno-oslobodičkoj borbi, a koja je predstavljala važan deo ukupne pobede nad fašizmom.

Obeležavanje godišnjice početka Drugog svetskog rata, prema njegovim rečima, značajno i zbog toga što počinje da bledi sećanje na važnost događaja kao što je taj rat.

„I to ne da blede samo zbog protoka vremena, nego, posebno u Evropi, zbog rasta političkog rejtinga ekstremno desnih politika, koje pokušavaju da prekrajaju istoriju, pokušavaju da relativizuju zasluge oslobodilaca i pobednika nad fašizmom i istovremeno da relativizuju odgovornost onih koji su se objektivno u tom vremenu našli na strani fašizma”, naveo je Đukanović, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 01. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u