Džonson: Izlazimo iz EU u oktobru čak i ako parlament izglasa nepoverenje vladi

„Bezuslovno izlazimo 31. oktobra. Nećemo prihvatiti pokušaj da se oglušimo o naša obećanja i poništimo referendum“, poručio je on

Nedelju dana pred jednomesečnu suspenziju rada Parlamenta, u Britaniji se vodi pravi rat za bregzit. Premijer Boris Džonson ne popušta pred pobunjenicima u Konzervativnoj stranci koji nastoje da brzopoteznim zakonom izdejstvuju odlaganje bregzita. Hoće li rovovsku borbu „za“ i „protiv“ bregzita prekinuti prevremeni izbori?

U Britanskom parlamentu za nekoliko sati počinje prava bitka za sudbinu bregzita. Naime, kabinet Borisa Džonsona ima samo jednog poslanika prednosti i to ako se uračunaju i glasovi Demokratske unionističke partije Severne Irske.

Sa druge strane, Parlament ima samo devet dana da kroz oba doma progura zakon kojim bi se Vlada sprečila da zemlju 31. oktobra bez sporazuma izvede iz Evropske unije. Takav zakon podrazumevao bi odlaganje ove odluke do 31. januara ukoliko sporazuma ne bude.

Čak dvadeset torijevskih poslanika, privrženih ostanku u Uniji, najavilo je da će se pridružiti opoziciji u ovakvom potezu. Međutim, Boris Džonson odgovara izuzetno oštro. On je zapretio ovim poslanicima da će biti izbačeni iz stranke. Čak juče nije hteo sa njima uopšte ni da se sastane.

To dovodi do situacije da Boris Džonson, ukoliko se oni okrenu protiv njega, ostaje sa manjinskom vladom i mogao bi da raspiše prevremene izbore. Na prvi pogled to je ostvarenje sna Džeremija Korbina, koji poziva na glasanje već dve godine. No, kako upozorava bivši laburistički premijer Toni Bler, u ovom trenutku nije izvesno ko ima većinu u duboko podeljenoj Britaniji i sve ovo može biti velika zamka konzervativne vlade.

„Bezuslovno izlazimo 31. oktobra. Nećemo prihvatiti pokušaj da se oglušimo o naša obećanja i poništimo referendum. Naoružani i ojačani tim uverenjem, verujem da ćemo postići sporazum na ključnom samitu Evropske unije u oktobru. Sporazum, koji će parlament svakako imati priliku da preispita. U međuvremenu, ostavimo naše pregovarače da rade bez Damoklovog mača nad vratom. I bez izbora. Ne želimo ih ni ja, ni vi“, poručio je Džonson.

Lider Laburističke stranke Džeremi Korbin kaže da Boris Džonson u suštini preti narodu bregzitom bez sporazuma ukoliko u parlamentu ne bude dobio ono što hoće. Narednih devet dana u Britaniji ličiće na legendarnu partiju šaha između Fišera i Spaskog sa potpuno neizvesnim rezultatom.

 

Autor Ivana Miloradović

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Simon Dawson

 

Izvor RTS, 02. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u