Novosti: Sledi čistka u SNS, ostaće samo jedan od sadašnjih ministara

Ovo je samo deo velikih kadrovskih rezova koji se spremaju u redovima naprednjaka, a koje je i njihov lider najavio na sednici Glavnog odbora

Od aktuelnih ministara iz redova naprednjaka, u budućoj vladi, ukoliko je bude činila SNS, ostaće najverovatnije samo jedan – saznaju Novosti.

Ovo je samo deo velikih kadrovskih rezova koji se spremaju u redovima naprednjaka, a koje je i njihov lider i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio na sednici Glavnog odbora stranke, održanoj u nedelju. On je otvoreno stranačkim saborcima rekao da želi da ukaže šansu mlađim kadrovima i na tome će, očigledno, istrajati.

Kadrovi SNS trenutno u Vladi drže 12 resora: Nebojša Stefanović (MUP), Zorana Mihajlović (građevinarstvo i saobraćaj), Siniša Mali (finansije), Goran Knežević (privreda), Branislav Nedimović (poljoprivreda), Nela Kuburović (pravda), Jadranka Joksimović (evropske integracije), Mladen Šarčević (prosveta), Zlatibor Lončar (zdravstvo), Zoran Đorđević (rad i socijalna pitanja), Vanja Udovičić (sport) i Vladan Vukosavljević (kultura).

Kako sada stvari stoje, neće biti „pošteđeni“ ni koalicioni partneri SNS, koji su pod „skutima“ naprednjaka izašli na izbore 2016. Vučić je na sednici GO poručio da će na izbornoj listi koju njegova stranka bude predvodila na predstojećem glasanju, biti više mesta za kandidate iz SNS, dok će njihovi partneri dobiti manje nego dosad.

Naime, Vučić je na prošlim izborima bio više nego darežljiv, pa su tako SDPS, PUPS i Srpska narodna partija dobili po jedan resor: Rasim Ljajić (trgovina), Milan Krkobabić (bez portfelja zadužen za regionalni razvoj) i Nenad Popović (bez portfelja, zadužen za inovacije).

Ljajić je dobio deset poslanika, a Krkobabićev PUPS devet, što im je omogućilo da formiraju i zasebne poslaničke klubove. Srpski pokret obnove i Pokret socijalista Aleksandra Vulina dobili su po tri poslanička mesta, a Pokret Snaga Srbije Dragomira Karića – dva.

Po nekim informacijama, kvote za partnere na izbornoj listi sada bi mogle da budu srezane i za 30 odsto. Prema našim informacijama, drastično će biti promenjen i sastav samog vrha SNS, a Vučić je odlučio da pruži šansu mladima, ne samo u stranačkim strukturama, nego i u vlasti. On je nedavno održao sastanak sa 300 članova Omladine SNS, od kojih će najmanje 30 biti u vrhu liste naprednjaka na parlamentarnim izborima na proleće.

Naši izvori tvrde da se Vučić tokom letnjih meseci bavio strankom više nego obično, da je dobro upoznat i sa slabim i sa jakim karikama u naprednjačkoj strukturi i da je rešen da opsežnom stranačkom reformom dodatno ojača i podmladi SNS na svim nivoima, kako bi što snažnija nastupila na predstojećim izborima.

PO UZORU NA CDU
U narednom periodu u SNS će biti stavljen veliki akcenat na kadrovsko podmlađivanje, u sklopu kojeg su predviđene i dodatne obuke za mlade članove. Takođe, uskoro bi trebalo da bude formiran i Nadzorni odbor Fondacije „Brana Crnčević“, koja bi, po Vučićevoj zamisli trebalo da bude nalik nemačkoj fondaciji „Konrad Adenauer“, koja, između ostalog, „stvara“ i nove političke lidere u Nemačkoj.

REAKCIJE KOALICIONIH PARTNERA SNS

RASIM LjAJIĆ (SDPS): PONAVLjAM, NEĆU U NEMANjINU

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže nam da je više puta ponovio da neće biti u sledećoj vladi:

– Ostajem pri tome. Kada je reč o broju poslaničkih mesta, nama predstoje razgovori sa SNS oko zajedničkog nastupa na izborima. Imali smo dosad korektnu saradnju i verujem da će se ona nastaviti i nakon sledećih izbora.

ALEKSANDAR ČOTRIĆ (SPO): NADAMO SE NASTAVKU SARADNjE
Srpski pokret obnove nije u koaliciji sa SNS zbog poslaničkih mesta, već zbog zalaganja predsednika i Vlade da Srbija ojača ekonomski, politički i diplomatski, da uđe u Evropsku uniju, da se na miran i kompromisan način reši pitanje Kosova i da se poboljša životni standard stanovništva.

To nam je neuporedivo važnije od broja mandata i verujem da ćemo nastaviti saradnju sa SNS koja traje osam godina, te da ćemo na kraju sledećeg mandata ove ciljeve ostvariti u potpunosti – kaže za Novosti Aleksandar Čotrić, zamenik predsednika SPO.

DRAGOMIR KARIĆ, (PSS): SVI DA SE IZMERE NA IZBORIMA
Predsednik Vučić je u potpunosti u pravu kada je govorio o koalicionim partnerima, jer je on taj koji snosi najveću odgovornost, i ispred SNS i ispred građana. Verovatno da mnogi partneri na listi naprednjaka nisu dali očekivani doprinos.

Najbolje bi bilo da predsednik Vučić saopšti svim dosadašnjim koalicionim partnerima da idu sami na izbore, da se svako izmeri, pa tek posle glasanja da se prave dogovori o eventualnoj koaliciji sa naprednjacima – kaže za Novosti Dragomir Karić, zamenik predsednika Pokreta Snaga Srbije.

MOMO ČOLAKOVIĆ (PUPS): NE MOŽEMO SAMI PREKO CENZUSA
Smatram da je PUPS dosad dao značajan doprinos. Treba sesti sa Aleksandrom Vučićem, oceniti naš dosadašnji učinak i onda razgovarati o budućoj saradnji. Lično smatram da PUPS nema šanse da samostalno na izborima pređe cenzus i zato se nadam da ćemo nastaviti koaliciono partnerstvo sa naprednjacima. Naravno, o tome odlučuju najveća partija u koaliciji i njen predsednik – kaže nam Momo Čolaković, potpredsednik PUPS.

 

Autor D. Milinković

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Večernje novosti, 03. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u