U Kraljevskom dvoru na Dedinju otvorena izložba o Petru II Karađorđeviću

Izložba „Njegovo kraljevsko visočanstvo kralj Petar Drugi – stvaranje kralja“, otvorena je u ponedeljak veče u Kraljevskom dvoru na Dedinju

Belo odelce u kojem je kršten i sablja koju su mu tog dana darovali ruski kozaci, njegov portret rađen tehnikom ulja na platnu koji je naslikao Paja Jovanović, vojna uniforma koju je nosio tokom Drugog svetskog rata… samo su neki od eksponata izložbe „Njegovo kraljevsko visočanstvo kralj Petar Drugi – stvaranje kralja“, u ponedeljak veče otvorene u Kraljevskom dvoru na Dedinju.

Tokom naredne dve nedelje, koliko će izložba trajati, posetioci će moći da vide pažljivo odabrane fotografije iz porodične arhive Karađorđevića, eksponate prenete iz kuće kralja Petra Prvog na Oplencu, kao i one koji su već deo enterijera Dvora na Dedinju.

– Ovo je sjajna prilika za javnost da vidi gotovo nepoznate fotografije kralja Petra Drugog, kao i njegovu prvu sablju koja nikada dosad nije bila javno izložena – rekao je, otvarajući izložbu, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

– Fotografije ga prikazuju tokom poseta gradovima i ustanovama, vojsci, ili pružanju pomoći raznim udruženjima. Tu su, takođe, i snimci dok uči ili se bavi glumom, sportom i plesom. Kao mladić, moj otac je imao različita interesovanja o kojima ljudi malo znaju. Nadam se da će ga ova izložba približiti današnjim generacijama mladih.

Autori izložbe, Andrija Šošić i Uroš Parezanović, kažu da su želeli da ovom jedinstvenom izložbom prikažu što više malo poznatih detalja iz života poslednjeg vladara iz dinastije Karađorđević. Mnogo pojedinosti iz života trećeg, poslednjeg monarha Kraljevine Jugoslavije, poput onih o njegovom interesovanju za mehaniku, po rečima Parezanovića, može se sagledati i iz fotografija načinjenih od 1923. do 1941. godine. Većina fotografija dosad nije objavljivana – priča Parezanović.

– Neke od najvrednijih i najinteresantnijih su od 28. marta 1941. godine, dan posle Vojnog puča i demonstracija protiv pristupanja Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu. Kada se znaju brojne istorijske okolnosti, jasno je zašto je ova fotografija važna.

JEDNO ODELCE ZA DVA KRŠTENjA
U odelcetu u kojem je kršten kralj Petar Drugi Karađorđević, kršten je nedavno još jedan princ – kaže Uroš Parezanović. – To belo odelce, na sebi je imao i mladi princ Stefan Karađorđević, sin princa Filipa i princeze Danice. On je decembra prošle godine kršten u odelcetu svog pradede, u kapeli Andreja Prvozvanog pri Kraljevskom dvoru na Dedinju.

 

Autor J. Matijević

 

Izvor Večernje novosti, 03. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u