Bugari poručili Moskvi: Bili smo sovjetski satelit, a sad smo „zapadna demokratija“

Izložba o Drugom svetskom ratu koju je organizovala ruska ambasada u Sofiji podigla je veliku buru oko uloge sovjetske vojske u ratu

Bugarska je oštro kritikovala izložbu o Drugom svetskom ratu koju je organizovala ruska ambasada obeležavajući „oslobađanje istočne Evrope od nacizma”, navodeći da je taj region umesto toga bio podvrgnut represiji od strane „bajoneta sovjetske vojske” koja je trajala pola veka.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Bugarske, koja je decenijama bila „sovjetski satelit” u istočnoj Evropi, a sada je „zapadna demokratija”, poziva se ruska misija u Sofiji „da ne zauzme stav u znak podrške sumnjivoj istorijskoj tvrdnji”, koja je dolazak sovjetskih snaga 1944. tretirala kao oslobođenje, preneo je Rojters.

Navodi se i da ova pozicija predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Bugarske, koja je sada članica Evropske unije i NATO saveza, prenosi Tanjug. Priznajući kritičnu sovjetsku ulogu u porazu nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, bugarsko ministarstvo je navelo da je Sovjetski Savez, takođe, prisilno presekao zemlje istočne Evrope od ostatka kontinenta tokom Hladnog rata.

„Bajoneti sovjetske vojske doneli su narodima centralne i istočne Evrope pola veka represije, suzbijanje građanske svesti, deformisani ekonomski razvoj i odvajanje od razvijenih evropskih zemalja”, stoji u saopštenju. Inače, uprkos ovako oštrim kritikama, Bugarska ima generalno prijateljske odnose sa savremenom Rusijom, koja je njen glavni snabdevač energijom, navela je agencija.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Tiia Monto

 

Izvor Politika, 03. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u