Episkopu Irineju počasni doktorat u Sankt Peterburgu

Vladika Siluan je episkopu bačkom dr Irineju (Buloviću) uručio počasni doktorat Sankt Peterburške duhovne akademije

Povodom početka nove akademske godine, prvog septembra 2019. godine, u hramu Svetog Jovana Bogoslova Sankt Peterburške duhovne akademije svetom arhijerejskom Liturgijom je načalstvovao Mitropolit sanktpeterburški i ladoški g. Varsonofije uz sasluženje episkopa Srpske Pravoslavne Crkve: bačkog g. Irineja, moravičkog g. Antonija i mohačkog g. Isihija, kao i ruskih vladika kronštatskog g. Nazarija i petergofskog g. Siluana, rektora pomenute Akademije, u molitvenom prisustvu profesora i mnogobrojnih studenata.

Pred kraj bogosluženja, mitropolit Varsonofije je preneo blagoslov Patrijarha moskovskog i sve Rusije g. Kirila svim članovima Akademije i poželeo studentima da, pored bogoslovskog znanja, razvijaju i ljubav prema Crkvi i bogosluženju. Potom je rektor Akademije, Episkop petergofski Siluan, u znak zahvalnosti darovao prisutnim arhijerejima ikone Božje Majke “Znamenje”.

Po dugogodišnoj tradiciji svi prisutni su se posle zajedničke Liturgije uputili prema svečanoj sali, gde se svakog prvog dana septembra održava svečana manifestacija povodom početka nove akademske godine. Pozdrave i blagoslov za uspešnu akademsku godinu Njegove Svetosti Patrijarha g. Kirila pročitao je vršilac dužnosti sekretara Nastavnog veća sveštenik Aleksandar Zinovkin. Zatim se Mitropolit sanktpeterburški Varsonofije obratio prisutnima i prizvao studente da žive u skladu sa hrišćanskim učenjem i da se nauče najvećoj vrlini – ljubavi. Studenti su takođe čuli i reči pouke od rektora Sankt Peterburške duhovne akademije episkopa Siluana, koji je dao očinski savet mladima kako izbeći iskušenja tokom učenja i ne ići u krajnosti, već se naučiti smirenju.

Vladika Siluan je zatim uručio počasni doktorat Akademije Episkopu bačkom dr Irineju (Buloviću), profesoru Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U govoru povodom dodele počasnog doktorata vladika Irinej je zahvalio Vladici Rektoru i Nastavno-naučnom veću na dodeljenom priznanju i retrospektivno prikazao istoriju srpskog bogoslovlja od 20. veka do današnjih dana.

Preosvećeni je takođe naveo primere bratskih odnosa između Srpske i Ruske Pravoslavne Crkve istakavši da su mnogi značajni srpski jerarsi i bogoslovi stekli svoje obrazovanje u Rusiji ili su bili pod uticajem ruskih bogoslova i mislilaca. Vladika je izrazio nadu da će dve Crkve i dalje nastaviti saradnju u duhu bratske ljubavi.

Na kraju svečanosti povodom početka nove akademske godine Vladika Rektor je uručio nagrade i sertifikate profesorima i saradnicima akademije, najboljim studentima stipendije, a brucošima Akademije Sveto pismo.

 

Sa ruskog preveo mr Nikolaj Sapsaj

 

Naslovna fotografija: spc.rs

 

Izvor spbda.ru/spc.rs, 02. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u