Veliki poraz Džonsona u parlamentu; Politiko: On više nema kontrolu

Britanski parlament odobrio je pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora

Britanski premijer Boris Džonson pretrpeo je veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski parlament odobrio je u utorak pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora. Za ovaj predlog glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bio protiv.

Parlament će se o odlaganju bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma izjasniti danas. Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore, preneo je sinoć AP. On je rekao da su izbori jedini način da se izađe iz novonastale krize, ako ga poslanici primoraju da zatraži odlaganje bregzita.

„Ne želim izbore, ali ako poslanici budu glasali za zaustavljanje pregovora i prisile na još jedno besmisleno odlaganje bregzita, koje može godinama da traje, onda će to biti jedini način da se ovo reši”, rekao je Džonson. On je dodao da će odmah preuzeti prvi korak kojim će zatražiti od poslanika da odobre raspisivanje vanrednih izbora.

Bi-Bi-Si javlja da su svih 21 poslanika iz vladajuće Konzervativne partije, koji su glasali za pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora, izbačeni iz partije.

Među njima su i bivši ministar finansija Filip Hamond i unuk Vinstona Čerčila, bivšeg premijera Velike Britanije, Nikolas Soums. Džonson je izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata, prenosi Tnjug.

BRISEL BI MOGAO DOBITI PREDNOST U PREGOVORIMA
Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je parlament „na ivici da uništi bilo kakav dogovor” koji bi njegova vlada mogla da postigne sa EU o uslovima za izlazak Velike Britanije iz tog bloka.

Džonson, koji je pretrpeo veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Britanije iz EU, upozorio je da bi glasanjem za blokadu Bregzita bez sporazuma, koje je najavljeno za danas, Brisel dobio prednost u pregovorima.

On tvrdi da bi to donelo više neizvesnosti, odlaganja i zabune, prenosi AP. Džonson je rekao da ne želi nove izbore, ali da će ih raspisati kako bi birači mogli da odluče ko će da vodi pregovore o bregzitu, prenosi Tanjug.

DžONSON IMA VLAST, ALI NE I KONTROLU
Boris Džonson je i dalje na vlasti, ali više nema kontrolu, konstatuje Politiko nakon što je britanski premijer pretrpeo veliki poraz u parlamentu pošto su poslanici izglasali pokretanje procedure za zabranu bregzita bez dogovora.

Džonson je pretrpeo žestok poraz jer se 21 poslanik iz njegove Konzervativne stranke priklonio opozicionim strankama i podržao prvi korak ka izglasavanju zakona kojim bi, ako sporazuma ne bude na vidiku, Bregzit bio ponovo odložen posle 31. oktobra, piše portal u evropskom izdanju.

Kao i njegova prethodnica Tereza Mej, Džonson se suočio sa neprijateljski nastrojenim parlamentom, ali za razliku od nje, on se kockao sa jedinstvom svoje partije kako bi „progurao” bregzit, što ga je skupo koštalo. Džonson je i dalje na vlasti i odlučan je, kako tvrdi, da obezbedi bolji sporazum i izvede Britaniju iz EU do kraja oktobra, ali njegov autoritet je poljuljan, primećuje Politiko.

Bi-Bi-Si navodi da se Džonson sada suočava sa novom bitkom u parlamentu – poslanici će glasati o zakonu za odlaganje bregzita. Ukoliko taj zakon prođe, uslediće glasanje o održavanju prevremenih izbora, a datum koji je u igri je 15. oktobar.

KORBIN SPREMAN ZA IZBORE
Lider opozicije Džeremi Korbin je rekao da bi zakon trebalo doneti pre održavanja izbora. Korbin je poručio da je spreman da se bori na izborima i da je prioritet njegove stranke da spreči bregzit bez dogovora, čime je nagovestio da bi mogao da podrži nameru premijera Borisa Džonsona da pozove na raspisivanje izbora, prenosi Rojters.

Korbin je i ranije govorio da želi izbore kako bi zbacio sa vlasti konzervativnu partiju, ali se pojedini članovi njegove stranke plaše da bi Džonson mogao da iskoristi nove izbore da izvede Veliku Britaniju iz EU bez dogovora tako što bi zaobilašao parlament.

Korbin, koji je već dugo kritičar EU, rekao je da opšti izbori i pokušaji da se spreči bregzit nisu suprotstavljene opcije, sugerišući tako da će laburisti nastaviti da pokušavaju da pronađu način da zaustave izlazak Britanije bez dogovora, čak i ako počne predizborna kampanja.

Laburisti, kako je rekao, žele da spreče izlazak zemlje iz EU bez sporazuma i žele opšte izbore kako bi stali na kraj strogim merama štednje i krenuli da ulažu u lokalne zajednice. „Uveren sam da možemo da postignemo i jedno i drugo”, poručio je Korbin.

U burnom i žestokom obračunu premijera i parlamenta, protivnici Džonsona su sinoć pre glasanja rekli da žele da ga spreče da igra ruski rulet sa zemljom koja se jednom smatrala sigurnim stubom ekonomske i političke stabilnosti. Tvrde da ništa ne može opravdati rizik bregzita bez dogovora koji bi preko noći prekinuo ekonomske veze s najvećim britanskim izvoznim tržištem i neminovno doneo velike ekonomske poremećaje, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: AP

 

Izvor Politika, 03. septembar 2019.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u