Veliki skup o srpsko-američkim odnosima 11. septembra u Skupštini Srbije

„Cilj konferencije je da se analiziraju sve one stvari koje su dovele do loših odnosa kako bi se isti unapredili“, kaže Trifunović

U Narodnoj skupšina Srbije 11. septembra biće održan naučni skup o srpsko-američkim odnosima, a najavljeno je okupljanje više desetina naučnika iz više država regiona, Evrope i SAD.

Kako navodi direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović, koji je organizatora skupa, na konferenciji bi trebalo da učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot je potvrdio dolazak.

„Želimo ovim skupom da postignemo neko menjanje svesti i percepepcije naših odnosa, radili smo o svom trošku ovaj događaj, da unapredimo srpsko-američke odnose. Počenjemo minutom ćutanja i namerno smo izabrali ovaj datum da bi izrazili svoju solidarnost sa žrtvama“, navodi u izjavi za Glas Amerike Trifunović koji je inče i prisustvovao napadu u SAD 11. septembra i pomagao ekipama na terenu.

Kako kaže Trifunović, to biti najveći naučni skup na temu srpsko-američkih odnosa, na kojem će se analizirati problemi u odnosima dve strane i mogućnosti unapređenja saradnje.

„Cilj konferencije je da se analiziraju sve one stvari koje su dovele do loših odnosa kako bi se isti unapredili. U dva svetska rata Amerika i Srbija koračale su zajedno. Naše zastave bile su vezane, prolivali smo istu krv i prosto je nezamislivo da su poslednjih 30 godina ti odnosi dovedeni na najnižu meru i da i dan-danas mi nekad doživljavamo SAD kao neprijateljsku državu“, rekao je Trifunović.

Kako kaže, cilj je da se ustanove greške i problemi sa obe strane i da se daju smernice i određene sugestije političarima, te je iz tog razloga izabrana Skupština Srbije kao mesto gde se konferencija održava.

„Doći će i general Džon Haris, glavnokomandujući Nacionalne garde Ohaja, očekujemo ambasadora SAD u Srbiji Kajla Skota, petoricu uglednih profesora iz SAD, više od deset profesora iz Rumunije, Grčke, Slovenije, Severne Makedonije, članove našeg instituta“, kaže Trifunović.

 

Autor Aleksandra Nenadović

 

Naslovna fotografija: parlament.gov.rs

 

Izvor Glas Amerike, 04. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u