Vučić u Budimpešti na demografskom samitu: Izgubili smo grad veličine Kikinde

Vučić je na Trećem demografskom samitu u Budimpešti rekao da je Srbija prošle godine izgubila „ceo jedan grad veličine Kikinde“

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je na demografskom samitu u Budumpešti da se Srbija suočava sa istim demografskim problemima kao i cela Evropa, da je prošle godine brojčano izgubljen ceo jedan grad veličine Kikinde, da je vlada uvela mere, ali da rezultati još nisu vidljivi.

Aleksandar Vučić je na Trećem demografskom samitu u Budimpešti rekao da je Srbija prošle godine izgubila „ceo jedan grad“, budući da je umrlo više od 100.000 ljudi, a rodilo se 63.175, što znači da je demografski minus za godinu dana – 37.680 ljudi.

To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi oko 38.605 stanovnika, rekao je Vučić. Predsednik je rekao da je prosečna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2 odsto populacije starije od 65 godina.

Kako je rekao, nijedna generacija onih koji su rođeni posle Drugog svetskog rata nije omogućila prostu reprodukciju. „To nam govori mnogo o suštini problema“, rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija u poslednjih 75 godina imala padove i uspone, periode mira i rata, prosperiteta i ekonomske stagnacije i pada, ali da je natalitet od pedesetih godina dvadesetog veka ispod nivoa potrebnog za „obnovu populacije“.

„To znači da, da bi nas sledeće godine bio isti broj kao danas, broj dece po ženi bi trebalo da bude 2,1, a u Srbiji je 1,48“, rekao je Vučić.

On je naveo da je u Mađarskoj stopa nataliteta 1,49, skoro ista kao u Srbiji, ali da su mere Viktora Orbana dale rezultate. Vučić kaže da su negativni trendovi prisutni i u bogatim i u siromašnim zemaljama, pa da tako u Srbiji najbogatiji delovi zemlje, najbogatije opštine u Beogradu, imaju najmanje stope nataliteta.

Skup je počeo blagoslovom kardinala Petera Erdoa, nadbiskupa Nadbiskupije Estergom, kao i obraćanjem nekoliko predstavnika hrišćanskih i jevrejske zajednice o značaju povećanja nataliteta. Predsednik Vučić će zatim obići i Srpsko zabavište, osnovnu školu, gimnaziju i kolegijum „Nikola Tesla“, gde će razgovarati sa učenicima.

Vučić se prvog dana posete sastao sa Orbanom, nakon čega je sa premijerima Češke i Slovačke Babišem i Pelegrinijem prisustvovao večeri koju je u njihovu čast priredio mađarski premijer.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Predsedništvo Srbije

 

Izvor Tanjug/RTS, 05. septembar 2019.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u